Za ratni zločin u kojem je ubijeno osmero nevine hrvatske djece, još nitko nije odgovarao

Prije 29 godina, osmero djece poginulo je na igralištu u naselju Podgradina u Vitezu, od posljedica eksplozije granate koja je ispaljena s položaja Armije Bosne i Hercegovine.

Na igralište u naselje Podgradina u Vitezu 10. juna 1993. godine ispaljena je granata koja je ubila petoro djece na mjestu događaja, dok je troje preminulo u bolnici. Roditelji su djecu mogli prepoznati samo po odjeći. Ranjeno je i šestero djece koja su evakuirana u Split.

Ubijeni su Boris Antičević, Dražen Čečura, Sanja Garić, Milan Garić, Velimir Grebenar i Ausgustina Grebenar, Sanja Križanović i Dragan Ramljak.

Za smrt osmero djece još uvijek niko nije odgovarao, a predmet je iz Tužilaštva SBK prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH.

“Nažalost, ni toliko godina poslije, licu pravde nisu privedeni odgovorni za zločin nad osmero djece u Vitezu. Nema razlike između djece koja su ubijena u Vitezu, Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima. Njih ne možemo vratiti, ali ih ne smijemo zaboraviti niti pravdu prepustiti slučaju”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom godišnjice tragedije.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR