Preminuo vukovarski heroj Danijel Rehak: ‘I u miru je nastavio borbu za sve stradale u ratu’

Preminuo je Danijel Rehak višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine.

Rehak prije više od mjesec dana operiran kada mu je srce prestalo raditi i pao je u komu. Od tada traje borba liječnika za njegov život. Prije Domovinskog rata Rehak je radio kao profesor tjelesnog odgoja, a u Domovinski rat uključio se početkom srpnja kad je preuzeo Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. I pad grada dočekao je u Vukovaru kada je završio u srbijanskim logorima gdje je proveo devet mjeseci.

Na razne načine bio je aktivan u braniteljskim krugovima te kao takav postao prepoznatljiva osoba ne samo u Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji nego i u Hrvatskoj. Jedan je od inicijatora izgradnje Spomen doma Ovčara, njegova udruga sudjelovala je u izradi stripa “Krik s Ovčare”…

Ispred udruge podigao je više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, a aktivno su sudjelovali i na drugim raznim projektima koji su govorili o Domovinskom ratu i braniteljima. Prošle godine, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti ukazana mu je čast i da govori na tvrđavi u Kninu.

Bio je aktivan i u sportskim vodama jer je više godina obnašao dužnost predsjednika HNK Radnički. S mirnom reintegracijom obnašao je i dužnost gradskog vijećnika Grada Vukovara. Rehak se uvijek rado odazivao pozivima novinara.

Sućut obitelji uputio je i premijer Andrej Plenković.

”S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.
 
Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja.

Molim Vas, da uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja”, objavljeno je. 

Vecernji.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR