Čović želi da se umjesto njega kandidira netko mlađi?! Može Nino Raspudić, mlađi je a i rodbinski su povezani!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

On je rekao da se HDZ priprema za izbore i da će uskoro krenuti u stvaranje listi.

Umjesto govora, prepustio je novinarima da postavljaju pitanja.

O sankcijama Marinku Čavari i odluci Schmidta o finansiranju izbora:

“Što se tiče odluka vezano za američku administraciju, mi smo dali jasan stav. Podupiremo rad predsjednika Federacije, on je svojom radom štitio zakon u FBiH. U ovom vremenu kako nemamo formiranu vlast, on je očuvao FBiH da funkcionira. Takvom porukom ćemo se obratiti Američkoj administraciji. Želimo skrenuti pozornost da je to pogrešna odluka.

Što se tiče odluka OHR-a i PIC-a, mi smo uradili sve da stvorimo ambijent da u skladu s zakonom dobijemo proračun. U na tome je Bevanda radio zadnjih godinu i po dana. Imam osjećaj da je nekoga iznenadilo naše opredjeljenje da idemo na izbore i da ih dobijemo, i kada su to shvatili išli su na to da mi tobože želimo nešto blokirati.

Začuđujuća je odluka o nametanju odluke, koja narušava sistem pogotovo kada imate odluke Vijeća ministara o budžetu. Njihovi argumenti ne prolaze. Mi poštujemo odluke koje su donešene, ali skrećemo pažnju da ovo nije način. Imam osjećaj da je odluka bila pripremljena i onda se našao alibi da iznos ne odgovara. Sad imamo odluku i po njoj se radi. Ono što još nije dobro, odlučivanje kroz izmjene Izbornog zakona su napravljene u šestom mjesecu i dirnulo se u način odlučivanja u Vijeću ministara. Ovakve odluke se ne smiju donositi ovako”.

Idete u nedjelju u Brisel.

“Ko kaže?”

Hoćete li onda ići u Brisel na sastanak s Michelom, kakva su očekivanja i pitanje vezano za moguću kandidaturu Marija Kordića za Predsjedništvo BiH?

“Što se tiče Brisela, imamo usmene razgovore, ništa formalno. Niko vam ne može reći šta će tu biti, kad i u koje vrijeme. S obzirom da je Michel bio u BiH tada smo kazali da onaj format stranaka ima smisla da se pokuša okupiti da nađe rješenje.

Bilo kakvo okupljanje radi slikanja, pa i u Briselu kada smo svi potpisali da nikad jedan narod neće birati drugom narodu predstavnike.

Kada dobijemo poziv oko toga ćemo se očitovati.

Oficijelni Zagreb se očitovao. Još jedan od elemenata kako se želi djelovati među Hrvatima. Gradonačelnik Mostara dobro radi posao i nadam se da će ga raditi još ove dvije godine. A HDZ i HNS će svakako do kraja mjeseca definirati liste i nas 11 ili 12 stranaka će imati kandidata kojeg će predložiti HDZ u podršku svih. Većina stranaka je već potpisala koalicijski sporazum. Uvjeren sam da ćemo imati maksimalan rezultat, do kraja tijedna ćemo imati prijedlog kandidata za se liste, i ideje za kandidate za Predsjedništvo. I to ćemo krajem idućeg tjedna iskomunicirati u HNS-u. Imate različitih razmišljanja oko kandidata HNS-a. Želimo dobiti izbore, želimo praktično pokazati da Hrvati jesi politički narod. I spriječiti one koje žele politički nered nakon izbora, pa čak i bez izmjenjenog Izbornog zakona. Bez obzira na poruke iz političkog Sarajeva.

Dobili smo odluku Ustavnog suda, na 17 stranica, i dato nam je pravo da pitanje Izbornog zakona nije stvar vitalnog nacionalnog interesa. O tome ćemo raspravljati. Uvjeren sam da će to proći na Domu naroda. To jasno govori o poziciji legitimnog predstavljanja. Mislim da ćemo to moći iskomunicirati i da smo stavili ad acta želje nekih da pričaju o nekoj građanskoj državi, a kao nama zamjerao kad pričamo o teritorijalnom preustroju.

Što se tiče Brisela, mogu biti dva problema. Može biti dokumnet i ko će biti pozva. U jednoj varijanti je rečeno da će biti pozvani svi predsjednici parlamentarnih stranaka. Onda mi je rečeno da je to moguća, a onda i da se pozovu članovi Predsjendištva. Rekao sam da mi ne pada napamet da sjednim gdje sjede dva bošnjačka predsjednika, niti ću potpisati nešto što su potpisala dva bošnjačka člana Predsjendištva BiH”.

Ponovo o kandidaturi, je li zaintereseiran?

“Uopće ne gledam ko je protukandidat. Može ih biti puno. Kada sam se prvi put kandidirao, bilo je osam kandidata. Zadnji put je bilo četiri ili pet. Bit će i ovaj put, da ne špekuliramo. Ja se nadam da će HDZ zajedno sa HNS-om izabrati najboljeg kandidata. Ne mislim o sebi ništa najbolje, ja samo pokušavam da radim posao najbolje što mogu. Ali moja želja je da to bude neko mlađi. Mi ćemo sve učiniti da naše liste budu s mlađim ljudima. Moguće da će moje ime biti na većini tih lista, ali sjest ćemo i pričati. Sjetite se šta smo radili u Mostaru, sad imamo jednu svježinu. Mislim da moramo na razini županija imati jedno osvježenje, to znači ne najmlađe ljude nego i neke nove ljude”.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR