test

VIDEO  POSUŠAK BLOKIRAO KRUŽNI TOK “Ovo je bilo samo upozorenje pred trajniju blokadu”

U središtu Posušja, u naselju Mokri Dolac danas je na 51 minutu bio blokiran kružni tok. Promet istim je blokirao Milan Jukić, koji tvrdi da je isti napravljen na njegovu zemljištu. On je nezadovoljan odlukom Općine koja je odlučila otkupiti 551 kvadrat njegovog zemljišta, dok bi se ostatak od 349 kvadrata vratio u posjed.

Smatra da mu je taj dio izgubio vrijednost. Problem je i taj, kako tvrdi, što je Općina s izvođačem radova Vodovodom ušla u njegov posjed bez dogovora. Cijela priča sada je došla do Županijskog suda.

“Ovo je bilo samo upozorenje pred možda i trajniju blokadu. Ovo sam najavio načelniku, iako nisam najavio da će to biti baš danas. Prije 15 dana imao sam sastanak s načelnikom Atom Begićem, predsjednikom OV Ivanom Lončarom te savjetnikom za urbanizam Tomislavom Čuturom. Tu sam iznio svoje viđenje presude. Na Općinskom sudu u Širokom Brijegu donio sam presudu gdje se od parcela četiri plaćaju, dok se peta izdvaja i vraća u posjed. Međutim, na sudu je bilo sve u cijelosti i postignuta cijena je bila 98,60 KM po četvornom metru. Općina bi platila 551 kvadrat, dok bi 349 vratili u posjed. Kada su vidjeli da ćemo se mi žaliti zbog izdvajanja 25.538 KM na ne onda su i oni pokrenuli kontra žalbu, Sada je sve otišlo na Županijski sud”, kaže za Hercegovina.info vlasnik djela zemljišta na kojem se pravi kružni tok Milan Jukić.

“Ono što također moram reći je i to da je sudski vještak procijenio kvadrat na 98,60 KM iako je rekao da on teško dolazi do podataka. Ima u tom okruženju još zemljišta koje je skuplje plaćano. Našao sam dvije parcele na kojima je plaćano 100 KM za kvadrat, 300 metara dalje po 120 KM, a primjerice Namex je u tom djelu kupovao po 100 eura. Oni su radili bez ikakvih rješenja i dozvola. Izvođač radova Vodovod je na Sudu oslobođen krivnje, kao kriva je samo Općina. S druge strane ja kao vlasnik dužan sam Vodovodu platiti troškove sudskog postupka 3440 KM. I na to smo se žalili. Ukoliko je Općina samo kriva, pa neka ona podmiri troškove”, navodi dalje Jukić.

Kaže da je općinskim vlastima predlagao zamjenu. “Kod Osnovne škole u Posušju, gdje ja također imam svoju lokaciju, a Općina ima zemljište, postoji mogućnost za zamjene za ovih 349 kvadrata, dok bi se ostatak platio”, kaže Jukić.

Posuškog načelnika Antu Begića ovaj je problem dočekao.

“Zbog rješavanja spornih imovinsko pravnih odnosa koji su nastupili između gospodina Jukića i Općine Posušje, on je na Općinskom sudu u Širokom Brijegu tužio Općinu. Sud je donio prvostupanjsku odluku na koju smo mi uložili žalbu Županijskom sudu. Nakon što presuda postane pravomoćna, predlaže se da se nastave pregovori oko izvršenja iste”, rekao je za Hercegovina.info posuški načelnik Ante Begić.

Neovisna vijećnica Ljiljana Pirić kaže kako se prvo trebalo dogovoriti pa onda krenuti u realizaciju.

“Kada se donosio regulacijski plan za izvlaštenje privatnog zemljišta od vlasnika bila sam protiv toga. Tražila sam prvo dogovor da se ta zemlja prvo otkupi od vlasnika kako bi se išlo u daljnju realizaciju. To je sve što mogu reći. Prvo je trebalo dogovoriti otkupnu cijenu pa ići dalje. No, znate kako to ide. Većina donese odluku. I dalje sam mišljenja kako predstavnici Općine trebaju sjesti s vlasnikom zemlje te napraviti kompromisno rješenje na zadovoljstvo sviju nas žitelja općine Posušje”, rekla je Pirić za naš portal.

Vijećnik ispred HSS-a Mario Šušnjar kaže isto kao i vijećnica Pirić.

“Nitko nije protiv javnih prometnica, naprotiv vrlo su poželjne i treba rješavati urbanistički sam centar grada. Međutim, stvar je ophođenja Općine prema vlasnicima zemlje koje su predmet javnog interesa. Ne može se samo tako ući u posjed parcele koja je u privatnom vlasništvu. Trebalo je s čovjekom sjesti, donijeti kesu kave i domaćicu i kocku šećera i pronaći s čovjekom kompromis kako bi se pronašlo rješenje da obe strane budu zadovoljne. Znači, trebalo je prići ljudski, a nikako s visoka od strane općine. Nije samo situacija kod gospodina Jukića, postoji još građana Posušja s kojima treba razgovarati na pristojan i normalan način. Ovako sve završi na sudu, a svi znamo koliko sudski procesi kod nas traju”.

I HSP-ov Josip Nenadić dugo upozorava na ovu problematiku.

“Čovjeku se nezakonto ušlo u posjed i napravljen prvi sloj kružnog toga bez da su ga isplatili. To se vuče već godinu dana. Općina se oglušila na presudu. Prošli saziv OV-a nije bilo načelnika. Pitao sam o ovom slučaju i predsjednik OV-a mi je rekao da će mi načelnik dati pismeni odgovor. Danas sam ga i dobio, a u njemu stoji kako je najbolje da sudodredi cijenu. Na to sam se referirao i rekao je kako je to štur odgovor. Vještak je odredio cijenu i Sud je prihvatio. To nije problem, problem je što se izuzima jedan dio koji se ne treba izuzeti. Ne znajući da će se to dogoditi pitao sam i što ako se dogodi scenarij da sčovjek blokira put. To se i dogodilo”, kaže vijećnik HSP-a Josip Nenadić.

“Što sada ako budu nove tužbe? Ići će kaznena odgovornost za neovlašten upad u posjed što je i logično. Interes je i Općine Posušje da se ovo rješi. Poznajem gospodina Jukića i mislim da se s njim može naći zajednički jezik, ali sve je do Općine. Također, Općina i građani plaćaju zatezne kamate”, rekao je Nenadić.

Kružni tok se nalazi u samom centru grada koji je dosta urban i na kojem se planira izgradnja novih zgrada. Kružni tok je uistinu potreban, ali i dogovor između dvije strane kako sve ne bi otišlo na više instance.

Hercegovina.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR