test

Šojgu: ‘Ajmo noge lagane…

Rusi se povlače iz Hersona!

Vijest je to koju je upravo objavila Rusija. Kako su naveli, povlače svoje trupe iz Hersona, jedinog regionalnog središta kojeg su osvojili od početka invazije.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar. Trupe su suočene s ukrajinskim napadima u blizini južnog grada Hersona, izvijestila je novinska agencija Reuters.

U međuvremenu, Guardian da je glavni most na cesti koja vodi iz grada Hersona dignut u zrak.

Slike na internetu pokazuju da se raspon mosta Darivka na glavnoj autocesti istočno od grada Hersona u južnoj Ukrajini potpuno urušio u vodu rijeke Inhulets, pritoke rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.

Reuters je uspio provjeriti lokaciju slika, ali ne i kako je most uništen ili ko ga je uništio.

Ukrajinci koji su objavili fotografije nagađali su da su ga ruske trupe digle u zrak pripremajući se za povlačenje, ali Oleh Zhdanov, ukrajinski vojni analitičar, rekao je Reutersu da su je mogli uništiti ukrajinski saboteri kako bi izolirali ruske snage s obje strane i “presjekli borbena jedinica na pola”.

Zašto se Rusi povlače iz prvog najvećeg grada kojeg su osvojili od početka rata, objasnio je general Surovikin.

“Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo odbranu na istočnoj strani Dnjipra”.

Senzacionalna vijest je uslijedila nakon nekoliko tjedana ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanjima Rusije da iz Hersona evakuira više od 100.000 njegovih stanovnika.

“Odluka nije bila lagana, ali na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama”, rekao je Surovikin.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR