Jesu li preletačevići Alić i Suljkanović pali na ‘posebnim istražnim radnjama’ pa onda ucijenjeni?

Nakon političke trgovine u Skupštini Tuzlanskog kantona, očekuje se da će Tužilaštvo BiH u narednim danima početi s predistražnim radnjama. Naime, dvojica zastupnika PDA – Senad Alić i Jakub Suljkanović – dan nakon potvrde rezultata prešli su u SDA. Preletačevići Alić i Suljkanović su time ovoj stranci, zajedno sa DF-om, omogućili većinu u Skupštini TK.

Iz PDA su odmah reagirali i poslali krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, kao i dopis Christianu Schmidtu u OHR.

U svojoj prijavi, PDA je navela da su dva zastupnika ucijenjeni i da su imali finansijku korist, te da je sve izlobirao i ‘završio’ živinički biznismen Abdurahman Hodžić zvani Hodža.

Da se radi o realnoj i vrlo vjerovatnoj opciji dokazuju i informacije do kojih je došao Raport.

Naime, saznaje Raport preletačevići Alić i Suljkanović nedavno su upali u posebne istražne radnje. Odnosno prisluškivanja i praćenja.

Kroz ove istražne radnje, kako je Raportu preneseno, zadokumentovano je da su njih dvojica bili umiješani u određena nezakonita zapošljavanja u Zavod zdravstvenog osiguranja TK kao i Univerzitetsko-klinički centar Tuzla.

Navodno je upravo ovaj moment iskorišten u ‘razgovorima’ te je Aliću i Suljkanoviću obećana svojevrsna amnestija.

Na Tužilaštvu BiH je sad da izuzme tu dokumentaciju i istraži da li je u korelaciji sa njihovim ‘prelijetanjem’ odnosno, da li su ti podaci bili iskorišteni kao ucjenjivačka poluga.

Podsjetimo, grupa građana okupila se u subotu ispred porodične kuće Jakuba Suljkanovića, političara iz Srebrenika. Protestovali su zbog njegove odluke da napusti PDA.

Brojni građani koji su mu dali glas, pa ih on izdao, okupili su se ispred kuće Suljkanovića. Oni su oblijepili zid oko njegove kuće s njegovim plakatom na kojima piše ‘Preletač’.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR