U centru Tomislavgrada ulica ubojice Dive Grabovčeve, Bega Kopčića. Sramotno!

Pamti hrvatski narod mnoge izdaje, poltronstvo, prodaju za Judine škude,…, a sve u cilju interesa pojedinaca. I to je tako od “Stoljeća sedmog”. No, barem tijekom Domovinskog rata među Hrvatima iz Bosne i Hercegovine vladalo je uvjerenje da više nikada neće biti ničiji robovi, kmetovi, “hamali”. I prevarili smo se. Bolje reći-prevarili su nas.

Prevarili su nas oni kojima je rat bio “brat”. Oni koji su dok je duvanjska mladost ginula diljem ratišta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, zarađivali prljavi novac trgujući sa Muslimanima/Bošnjacima i Srbima. Oni koji su pobjegli čim je “zašuškalo”, a kamoli zapucalo. Oni koji su imali dovoljno godina da idu u rat, a oni su otišli studirati pa studij “razvukli” samo da izbjegnu ono što su osviješćeni hrvatski domoljubi riskirali-smrt, ranjavanje, zatočeništva, bolesti,…!

I upravo te ljudske i moralne ništice sada, 27 godina nakon rata, glume moralne vertikale, enormno se bogate prodajući prirodne resurse ponosnog duvanjskog kraja, koji se kroz stoljeća branio od raznih osvajača. I obranio. A onda je sva ljudska bijeda, pohlepa, želja za materijalnim, zanemarujući duhovno i ljudsko, isplivala u svojem najbesramnijem obliku.

Da je ekipa prebjega iz HDZ BiH, okupljena oko ratnog “studenta” Ivana Vukadina dokazala da je dno nije kraj, dokazuje ulizivanje koalicijskom partneru na razini županije. U ovom slučaju radi se o Izetbegovićevoj kriminalnoj organizaciji u narodu poznatijoj kao Stranka demo(n)kratske akcije.

Zvuči nevjerojatno da ulica u centru Tomislavgrada nosi naziv “Bega Kopčića”, a da nije navedeno o kojem se točno begu radi. Begova Kopčića je nekoliko. Jedan od njih je Tahir-beg Kopčić, prema narodnom predanju i vjerovanju, onaj koji je nožem usmrtio Divu Grabovčevu. Nemamo niti malo dileme da je naziv spomenute ulice i više nego znakovit.

Sad je potpuno nebitno tko vjeruje u činjenice o Divi Grabovčevoj. Puno bitnije je to što na desetine tisuća hodočasnika iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja iz inozemstva, svake godine, prve nedjelje nakon Petrovdana pohode Kedžaru i na taj način se sjećaju Hrvatice, katolkinje Dive Grabovčeve. Koja je svoju čast branila, i platila životom.

Sve imalo upućenije u zbivanja oko funkcioniranja vlasti u HBŽ, pa tako i u Općini Tomislavgrad, više ništa ne može iznenaditi od Ivana Vukadina. Kakav god bio HDZ BiH, Vukadin je pripadnost toj stranci debelo naplatio. I to je njegov (đon)obraz. Nakon što je očio procijenio da može zagrabiti puno veći dio “kolača”, izdao je stranku koja mu je dala sve što ima u životu. Bez stranke za njega nitko nikada čuo ne bi.

I dobro što sebe prodaje za Judine škude. Ali prodaje i hrvatske interese u županiji na čijem je čelu, i Tomislavgrad kojeg vodi njegov polupismeni načelnik Buntić. Vukadinova prodana družina je interese Hrvata u županiji prodala Srbima i Bošnjacima. Navesti ćemo samo primjer notornog gada koji se zove Jasenko Tufekčić, koji pljuje po HVO gdje stigne. U Livnu, na sjednicama Doma naroda Parlamenta FBiH, u Skupštini HBŽ, u medijima,…! Osim toga, Tufekčić ima potvrdu i da je bio zatočen u logoru HVO u Livnu!? Kakav je logor za Bošnjake postojao u Livnu? Nikakav i nikada.

Naravno, Vukadina HVO uopće ne zanima jer je rat promatrao sa pristojne udaljenosti. Za neupućene, osim pomoći u adaptaciji džamija u HBŽ, što je potpuno u redu, Vukadin je Bošnjacima iz SDA obećao gradnju nove džamije u Tomislavgradu. O tome, za sada, mudro šuti. Li mora biti svjestan da će ga oni držati za riječ, a nije isključeno da je negdje potpisao i nekakav sporazum vezano za gradnju džamije.

Kako je krenulo, pod svaku cijenu se prodajući Bošnjacima i Srbima zarad ostanka na vlasti, ne treba nas začuditi ako Vukadin u predizbornoj kampanji pozove svoje članstvo da se i osuneti. Doduše, on i njemu slični nisu nikada niti imali “onu stvar”, tako da bi sunećenje podnio i obraz kojeg nemaju, a i “ona stvar” koju nikada niti nisu imali.

Kako bilo, nakon što će na ovim izborima, nakon svih afera koje su već otvorene, i usprkos dopisnim glasovima koje je (opet) dogovorio s Srbima i Bošnjacima koji sa Tomislavgradom i HBŽ imaju veze isključivo kroz CIPS prijave, vrlo vjerojatno izgubiti vlast, Vukadin će će uvijek imati rezervnu opciju. Naravno, može postati član SDA i usput i hodža u novoj džamiji u Tomislavgradu!

Stipe Vrdoljak / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR