Šešelj Junior uvukao rogove

“Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima i mi se za ratove ne spremamo, a naša politika prema Bošnjacima mora da bude politika ispružene ruke i to je jedina moguća politika”, izjavio je, uz ostalo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentarišući zahtjev predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da Srbija plati ratnu odštetu Bosni i Hercegovini.

Vučić je tokom gostovanja u večerašnjoj centralnoj informativnoj emisiji na Radio-televiziji Srbije rekao da je situacija na Kosovu u nedelju uveče bila “na korak do katastrofe” i da je “jedva izbjegnut najteži scenario”.

Suština problema

Ocijenio je da je suština problema što neki u regionu očigledno misle da treba da iskoriste priliku napada Rusije na Ukrajinu “u kojoj treba Srbiju prikopčati uz Rusiju i reći da je Vučić mali Putin da bi cijeli Zapad nagrnuo na Srbiju pošto ne mogu na Putina”.

Vučić je rekao da će 18. avgusta otići u Brisel na razgovore sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da mu “nije teško jer je imao i težih radnih dana”, ali je naglasio da ne vjeruje ni u šta i da “mnogo griješi onaj ko misli da je moguće sačuvati mir sa Kurtijem”.

On je negirao da je dobio poruku od NATO-a da će taj vojni savez djelovati u roku od nekoliko sati ukoliko Srbija napadne Kosovo i rekao da Srbiji niko neće prijetiti niti joj je prijetio, a taj scenario nazvao je “scenarijom za malu djecu”.

Uoči Oluje

Dodao je da će uvijek da “kleči i moli za mir”, ali da neće ćutati kada neko pređe granice i kada misli da ima pravo da čini pogrom nad Srbima “zato što misli da je suverena država”.

Istakao je da Kosovo “nije suverena država” i da “nema napada na Kosovo jer je to dio Srbije po međunarodnom pravu”.

U susret predstojećoj godišnjici operacije “Oluja”, Vučić je ocijenio da će biti nekih Srba koji će da “slave ‘Oluju’ i posjećuju Zagreb”.

Anadolu Agency

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR