Buntiću, javi se Ivanu Vukadinu i Jasenku Tufekčiću

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, na čijem je čelu je Josip Martić (HDZ BiH) nedavno je objavilo rezultate javnih poziva koji su bili raspisani nakon usvajanja Federalnog proračuna. Naravno, ništa tu ne bi bilo zanimljivo, da već drugu godinu zaredom projekti koji su došli s područja tomislavgradske općine ne prolaze to ministarstvo, zbog čega su u toj općini jako nezadovoljni.

Zanimljiva je također i činjenica da je odbijen samo projekt koji je kandidirala Općina Tomislavgrad, dok su svi ostali projekti iz drugih općina u Federaciji zadovoljili kriterije javnog poziva, i to ‘zbog nedovoljnog opisa i cilja samog projekta’.

Načelnik Tomislava, koji je na to mjesto došao kao kandidat Hrvatskog nacionalnog pomaka i HDZ 1990. smatra da su jedini razlozi zbog kojih u tu sredinu ne stižu novci politički.

„Vezano za projekte koji su aplicirani prema Federalnom ministarstvu prostornog uređenja na čijem čelu je ministar Josip Martić (HDZ), evo već drugu godinu za redom su odbijeni projekti iz općine Tomislavgrad, navodno iz ‘tehničkih’ razloga. Ukratko stvarni razlog i je ‘tehničke’ prirode jer su mi pogrešna tri slova u skraćenici stranke. Unatoč opstrukcijama mi ćemo planirane projekte provoditi i financirati iz vlastitih sredstava. A pojedini hrvatski političari s prostora HBŽ neka se zapitaju u čijem interesu rade kada vrše pritiske u Sarajevu da se sredstva ne dodjele Tomislavgradu“, kaže za Hercegovina.info načelnik Ivan Buntić.

Nažalost, zbog ovakvih i sličnih postupaka projekt „zajedništva“ hrvatskog naroda u koji je svi kunu, ostat će samo smokvin list i termin za neupućene i izmanipulirane mase smatraju u Tomislavgradu.

U Livnu pak nemaju razloga za nezadovoljstvo, a tamo je i načelnik iz HDZ BiH.

Hercegbosanskoj županiji za realizaciju projekata financijska podrška iznosi 730.000 maraka, a Livno je prije par dana bilo domaćin izaslanstvu Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje predvodi ministar Josip Martić.

„U Gradskoj upravi Grada Livna izaslanstvo je primio gradonačelnik Darko Čondrić i tim povodom potpisani su ugovori za realizaciju šest projekata iz Hercegbosanske županije čija je ukupna vrijednost 730.000 KM. Tom prigodom ministar Martić je izrazio zadovoljstvo zbog ove posjete ističući kako su projekti koji su aplicirali na javni poziv Federalnog ministarstva prostornog uređenja ispunili sve propisane uvjete i na taj način si osigurali financijsku podršku iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu“, priopćio je HDZ BiH.

„Potpisivanje ovih ugovora rezultat je uspješno realiziranih projekata između Federalnog ministarstava prostornog uređenja i Hercegbosanske županije, stoga sam uvjeren kako će se i novi projekti realizirati na dobrobit svih korisnika kao i cjelokupnog stanovništva livanjskog kraja“, poručio je ministar Martić koji je predvodio izaslanstvo Federalnog ministarstva prostornog uređenja u kojem bio i njegov zamjenik Zdravko Buljeta.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić zahvalio se ministru Martiću na izdvojenom iznosu od preko 300.000 KM za projekte iz Grada Livna i općenito na dosadašnjoj potpori, te izrazio nadu u buduću dobru suradnju federalnih i županijskih razina vlasti. Gradonačelnik Čondrić potpisao je ugovore za tri projekta: „Sanacija prometnice Megdan-Tušnica“, „Projekt Stari grad u Livnu Bistrički grad“ i „Utopljavanje zgrade OŠ Fra Lovro Karaula-Priluka“.

Načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč potpisao je ugovore za projekte: „Rekonstrukcija lokalnih puteva u naseljima Velike i Male Gredine“, „Konzervacija arheološkog područja-Otinovci sa ostacima crkava iz V, XV i XIX stoljeća kroz održavanje seoskog puta u Otinovcima“ i „Utopljavanje administrativne zgrade “Bijela kuća” u Kupresu“. Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Mario Lovrić za projekt: „Utopljavanje zgrade MUP-a radi uštede energije“, te ovlašteni predstavnik Medžlisa islamske zajednice Livno Mahir Kevrić za projekt „Rekonstrukcija i rehabilitacija Lala-pašine džamije“.

Načelnik Tomislavgrada nije potpisao ni za kakve projekte. Ministru smo poslali pismeni upit zašto je to tako, jesu li razlozi tehnički ili stranački. Odgovor čekamo.

Hercegovina.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR