Stejt Department dao podrška Šmitu, bonskim ovlastima i EUFOR-u u BiH

Sjedinjene Američke Države iskazale su punu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), bonskim ovlastima i EUFOR-u u Bosni i Hercegovini.

Stejt Department se oglasio nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno ponovo odobrilo produženje mandata EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, ističući da je misija Althea i dalje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

-Zahvaljujemo Evropskoj uniji na kontinuiranom doprinosu i vodstvu Althea-e. Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom Općih izbora 2. oktobra i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou.

Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude – poručili su iz Stejt Departmenta.

Iz Sjedinjenih Američkih Država je poslana poruka pune podrške visokom predstavniku Kristijanu Šmitu i korištenju Bonskih ovlasti sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

-U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se riješi dugotrajnih problema podjele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku – saopćeno je iz Stejt Departmenta.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR