Nizozemski sud nije dao odobrenje za prodaju Fortenove, tvrdi MVEP

Nadležni nizozemski sud nije dao odobrenje za prodaju udjela Sberbanka u Fortenovi, najvećoj hrvatskoj kompaniji, ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrdi hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Odobrenje nije ni zatraženo niti je izdano”

Naime, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zatražio je od nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova odgovor na pitanje jesu li nizozemska tijela dala odobrenje za navedenu transakciju. Dobili su odgovor da niti je zatraženo odobrenje, niti je ono izdano, navodi se u informaciji iz MVEP-a.

MVEP navodi da će ministarstva surađivati kako bi utvrdili sve relevantne informacije u pogledu povrede sankcijskog režima EU. Treba podsjetiti da to odobrenje za prodaju udjela Sberbanka u Fortenovi od 43 posto nije dalo ni nadležno tijelo u Hrvatskoj.

Prema uredbu EU, kod ovakvih transakcija predviđa se moguće izuzeće u slučaju da nadležno tijelo države članice da odobrenje. No s obzirom na to da to nisu napravila nadležna tijela Hrvatske i Nizozemske, izgledno je da će se trakavica oko Fortenove nastaviti.

Šeik u srijedu navečer objavio da je kupio značajan udio u Fortenovi

Podsjetimo, u srijedu navečer odjeknula je vijest da je 43.4 posto udjela u Fortenova grupi, koje je dosad držao Sberbank, prodano ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju. Fortenova je rekla da nema pojma o tome, kao ni hrvatska vlada. Iz Ministarstva vanjskih poslova rekli su da čekaju obavijest iz Nizozemske, u kojoj je tvrtka koja jedina može obaviti prijenos vlasništva. Ta informacija je stigla danas.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Saif Alketbi dovršio kupnju 43.4 posto udjela koje je u Fortenova grupi držao Sberbank. Ovime započinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, a uvjereni smo kako će ovo ulaganje biti iznimno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju”, poručili su povodom zaključenja te transakcije iz ureda Saifa Alketbija.

Transakcija je trebala biti zaključena do 31. listopada, iz Sberbanka tvrde da je sve obavljeno i da nemaju više veze s Fortenovom.

Index.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR