Nermin Nikšić: Avanturizam je da nas je četiri godine vodio čovjek s crne liste

Stranke okupljene oko Trojke potpisale su sinoć sporazum o formiranju vlast bez SDA.

Nosioc i pokretač ovog procesa je SDP, trenutno najveća opoziciona stranka u FBiH.

O tome smo razgovorali s predsjednikom ove stranke Nerminom Nikšićem.

Stranke koje su podržale Denisa Bećirovića potpisale su sporazum o formiranju vlasti. Šta ovo konkretno znači? Je li ovo prvi korak ka formiranju vlasti bez SDA?

Moram vrlo jasno reći da cilj sporazuma nije da se uspostavi blok protiv nekoga, pa ni SDA. Ovaj sporazum potpisuje blok stranaka koje su za uspostavu stabilnih, programskih vlada na svim razinama. Naš cilj je uvođenje nove političke prakse po uzoru na vladu Kantona Sarajevo. Želimo pokazati da su programske vlade ne samo moguće, nego nužne. Samo takvim pristupkom možemo graditi naše društvo, sačuvati naše ljude i razvijati se kao savremena evropska država.

Mi nismo zadovoljni načinom na koji je u prethodnom mandatu uspostavljena državna vlast, bez ijednog programskog cilja. Pritom je preskočena Vlada Federacije. Zbog foteljaškog pristupa izgubili smo četiri godine u blokadama i vrćenju u krug. Mi želimo pokazati da se državom i drugim administrativnim jedinicama može upravljati na principu provođenja onoga oko čega se možemo usaglasiti, umjesto svađanja oko onoga što ne možemo promijeniti.

Vlast bez SDA – realan cilj?

Na kraju izvjesno je da blok čine stranke koje su podežale pobjedu Denisa Bećirovića, ali je važno da da bloku izvjesno pristupa i SBiH.

Ipak, matematika u Predstavničkom domu je jedno, a Domu naroda drugo. Imaju li ove stranke dovoljno delegata?

Ovo me pitajte kada se okončaju izbori za Dom naroda FBiH jer je sada zaista teško reći kako će se posložiti svaki klub u Domu naroda FBiH. Mi se oslanjamo na program, datu riječ i potpis. SDA i njeni tajkuni imaju drugu vrstu argumentacije kojoj nažalost pojedinci i podlegnu. Već smo navikli da naše pravosudne i policijske institucije ne reagiraju na otvorenu kupovinu zastupnika, kako je to bilo i u prošlom mandatu naročito na području TK. Zato će početak primjene Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala biti ključni prioritet buduće vlasti u kojoj će učestvovati SDP. Usprkos tome očekujemo da naša grupacija zbirno ima više od 30 ruka, u nekim računicama i znatno više, i da ćemo i u ovom domu biti najjači, najbrojniji blok.

Nakon ovog sporazuma, vrijeme je za razgovor sa HDZ-om. Ima li nekih konkretnih datuma kada će se održati prvi razgovori? I ko će ići na njih? Pojedinačno predsjednici ili?

Naravno da kontakti postoje, pa bi vrlo brzo trebalo doći i do sastanka, pretpostavljam prvo na nivou predsjednika, a onda nakon toga i stranačkih delegacija. Poštujemo i stav HDZ-a da se u konkretne razgovore krene nakon što se posloži Dom naroda FBiH i bude jasno ko su vodeći ili neizbježni politički faktori. To je racionalan zahtjev. Grupa stranaka koja je potpisala Sporazum bi trebala nastupiti zajedno u ovim razgovorima.

O SDA-ovoj frazi da je vlast bez njih avanturizam

SDA tvrdi da bi formiranje vlasti bez njih biti avanturizam. Je li to baš tako? 20 godina su vlast pa gdje smo sad?

Naravno da SDA ima pravo na svoj stav, na svoj pogled pogotovo u situaciji kada postaje izvjesno da bi mogli ići u opoziciju. Ja sam također mislio da je avanturizam bio izglasati po 4 delegata SNSD-a i HDZ-a u Dom naroda BiH, te im tako dati većinu od 8 ruka u tom domu ili formirati državnu vlast bez ijednog slova programa. Da li je avanturizam vlada u tehničkom mandatu koju vodi čovjek sa crne liste SAD, optužen za korupciju. Ta avantura nas je koštala 4 godine beznađa. Mi se ne upuštamo u avanturu nego u ozbiljan posao vraćanja države na kolosijek evropskih integracija, a i NATO puta, koliko god to teško i izazovno danas zvučalo.

Nije mi namjera nikoga ponižvati i vrijeđati. SDA je ostvarila respektabilan rezultat i ostaje da vidimo kako će se on preslikati na domove naroda. Ali smo mi čvrsto opredjeljeni da gradimo državu u kojoj ćemo dati priliku jednom novom pristupu politici i brizi za osnovne životne probleme gradjana. Na kraju, mi smo i kao opozicija uvijek podržavali sve pozitivne procese i rješenja, od SDA očekujem da se ponašaju isto tako, ako im je, kako kažu, zaista stalo do Bosne i Hercegovine.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR