Sebija na obuku o borbi protiv korupcije poslala prijateljicu koja korupciju ima “u malom prstu”!

Pažljivo probrana delegacija iz Bosne i Hercegovine ovih boravi u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje će imati obuku pod nazivom “Sprečavanje i borba protiv korupcije u zdravstvenom sketoru”.

Našu delegaciju predvode viši savjetnik borbu protiv korupcije Ambasade SAD u BiH Eric Larson i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac, te predstavnici Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, Tužilaštva Kantona Sarajevo, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Koristan skup

Naravno, radi se o pohvalnom i korisnom skupu, s obzirom na to da je korupcija u zdravstvu duboko ukorijenjena i jedan od najgorim mogućih oblika korupcije uopće.

Zanimljivo je da su pojedini mediji objavili ovi informaciju uz fotografije učesnika, no vrlo brzo pojedine fotografije su zamijenjene.

Ipak, Raport je jednu sačuvao, a na njoj se vidi da je učesnica ovog predavanja o borbi protiv korpcije Muvedeta Čedić-Butmir, jedna od šefica na KCUS-u i kućna prijateljica direktorice Sebije Izetbegović.

Zašto je baš njega fotka sklonjena, nije nam jasno, kao što je još manje logično da se upravo ona nađe na tom skupu. Nju je za delegirala direktorica Izetbegović, a očito će Čedić-Butmir, nakon povrataka iz SAD, biti zadužena za antikoruptivne politike na KCUS-u.

Nekoliko afera

No, za porodicu Čedić veže se nekoliko koruptivnih afera. Ova porodica vlasnik je poznatog sarajevskog logala ‘Vatra’, a Muvedetin suprug Šaćir Čedić hapšen je u akciji ‘Kasa’ zbog utaje i prevare.

Pored toga, Čedić je bio dio afere koja se veže za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Naime, Čedić je Mehmedagiću prodao kuću, koju je direktor OSA-e navodno platio u kešu. Pitanje je, odakle toliko pare?

Nije ni savjetnica Sebije Izetbegović bila pošteđena istraga. Nju je Tužilaštvo KS istraživalo zbog više krivičnih djela tačnije za višemilionski kriminal na KCUS-u.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR