Laktašenko na sastanku i instrukcijama kod Adolfa Putina

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se večeras u Sankt Peterburgu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Veoma važan sastanak. Potpuno prijateljski oko tema koje su i ranije bile u fokusu. Prije svega političkih, oko Dejtonskog sporazuma, uloge Rusije koja je garant sporazuma, uloge takozvanog visokog predstavnika, ja sam ponovo obavijestio predsjednika Putina da on nema odluku Savjeta bezbjednosti”, rekao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa Putinom rekao da oni u Rusiji visoko cijene da RS nije dio onih koji dijele stav o sankcijama Rusiji.

“Rekao sam ovdje da neki u BiH koji žele sankcije, ne vode računa o tome da je Rusija garant Dejtona i neobjašnjivo je da uvodite sankcije nekome ko je garant vašeg postojanja. On se na to nasmijao”, rekao je Dodik i dodao:

“Rekao sam mu da tamo postoji Misija Althea. Naš prijedlog Rusima će biti da glasaju za Misiju Althea u mandatu koji je do sada nama bio poznat. U Njemačku nemam povjerenja, ona ima neke aspiracije tamo. Nama ne trebaju oni koji tamo dolaze s vojskom koji bi se bavili političkim modeliranjem BiH, a Njemci to žele.”

Dodik je dodao da će “BiH ostati, ako ostane zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata.

Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Dodiku da Ruska Federacija visoko cijeni poziciju Republike Srpske koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji, prenosi RTRS.

“Nažalost, u trenutnim uslovima sa BiH imamo određene poteškoće u vezi sa pridruživanjem sankcijama, ali znamo vašu poziciju i visoko je cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, pogotovo sa onima koji žele da održe ove odnose. I koliko ja znam, Vi ste jedna od tih osoba”; rekao je Putin, objavljeno je na sajtu Kremlja nakon sastanka.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR