Bošnjacima je, valjda, sada jasno da su Turskoj na Balkanu najveći saveznici Srbi

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu obratio se na medijima nakon današnjeg sastanka sa šeficom bh. diplomatije te je poručio kako se odnosi između Turske i BiH razvijaju u brojnim segmentima.

Šef turske diplomatije je na početku obraćanja naglasio kako je s Turković razgovarao o odnosima između BiH i Turske, ali i regionalnim pitanjima.

“Na sastanku smo razgovarali kako o našim bilateralnim odnosima tako i o regionalnim i drugim pitanjima. Veoma je važno istaknuti da su odnosi između naših odnosa sveobuhvatni i veoma produktivni u svim pitanjima. Ove godine se obilježava i 30 godina od zasnivanja diplomatskih odnosa između naših zemalja”, rekao je Cavusoglu.

Saradnja se, kako ističe, razvija kako u političkom tako i u vojnom smislu.

“Nastavljamo razvijati saradnju u političkom, ekonomskom i vojnom smislu. U 2021. godini, ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu vanjskotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo”, ističe šef turske diplomatije.

Pojasnio je kako turske kompanije ulažu značajan novac u Bosnu i Hercegovinu.

“Turske kompanije i institucije mnogo ulažu u BiH i veoma su prisutne ovdje. Danas smo razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regiji i odrazima krize u našem bliskom geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizuje u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku naglasiti važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti”, rekao je Cavusoglu.

Na kraju konferencije za medije, Cavusoglu se osvrnuo i na odnos Turske prema Miloradu Dodiku.

“Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je entitet RS donio, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan s kim god razgovore obavljamo”, poručio je Cavusoglu.

Nakon toga osvrnuo se i na ponovno pokretanje inicijativa o održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i tzv. predstavnici naroda u BiH.

“Mi smo i tokom sastanka koji smo održali s Dodikom nedvosmisleno prenijeli naše poruke. Rekao sam da će Turska podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kojem formatu samo ako se o tom formatu slože svi akteri političkog života u vašoj zemlji. Tokom jučerašnjeg obraćanja u Zagrebu sam također veoma jasno rekao da ćemo podržati sve aktivnosti koje se tiču očuvanja jedinstva BiH”, zaključio je Mevlut Cavusoglu.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR