test

Sarajevska ministrica obrazovanja 1. siječnja proglasila samo “katoličkom Novom godinom”, iako i sama ne računa datume po “Hidžretskoj”

S kojim pravom je ministarstvo Naide Hota-Muminović odlučilo društvo i konfesije u BiH podijeliti na tri kalendara, s obzirom da Bosna i Hercegovina službeno slijedi greogrijanski kalendar, uključujući sva tri konstitutivna naroda i ostale?

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović prethodnih dana pažnju javnosti je privukla svojom reakcijom ili točnije gotovo nedostatkom iste na skandalozan slučaj presuđenog nastavnika pedofila Samira Alihodžića koji je nakon pravnosnaže presude od godinu dana zatvora koju je otkupio za novac, vraćen na posao u školu.

Izuzev jednog šturog priopćenja, ministrica nije smatrala za shodno da se aktivnije pozabavi ovim slučajem, a vjerojatno je samo halabuka medija i prosvjed roditelja u konačnici spriječio da pedofil zaista nastavi obavljati posao nastavnika.

No, Dnevni avaz je otkrio novi “biser” koji dolazi iz kuhinje ministarstva koji predvodi Naida Hota-Muminović. Naime, na stranici ministarstva objavljen je kalendar za sljedeću školsku godinu, uz navođenje praznika. Prema ministarstvu obrazovanja KS, 1. siječnja označen je kao “katolička Nova godina”. Pored “katoličke” navedene su pravoslavna i Hidžretska nova godina.

Ostaje pak nejasno po kojoj logici stvari je 1. siječnja katolički praznik.

Bosna i Hercegovina nalazi se u zoni svijeta i civilizaciji u kojoj se koristi gregorijanski kalendar po kojem Nova godina pada prvog siječnja. Iako je ovaj kalendar dobio naziv po papi Grguru i vrijeme mjeri od rođenja Krista, njega odavno već ne slijede samo katolici, nego veći dio svijeta. Također, ovaj kalendar slijede i desetine drugih konfesija diljem svijeta.

S tim, po kojoj logici Ministarstvo označava Novu godinu kao katolički praznik?

I možda još važnije, kojom logikom i s kojim pravom je ministarstvo Naide Hota-Muminović odlučilo društvo i konfesije u BiH podijeliti na tri kalendara, s obzirom da Bosna i Hercegovina službeno slijedi jedan, greogrijanski kalendar, uključujući sva tri konstitutivna naroda i ostale, piše Dnevni avaz.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR