test

Dodik za 9. siječnja najavljuje proslavu Dana RS, Schmidt upozorava: “Neprihvaćanje Ustava i Daytonskog sporazuma”

Kako se bliži 9. siječnja, kada se u Republici Srpskoj godinama obilježava Dan Republika, a kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, sve su brojnije reakcije.

Danas je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, poručio da će se središnja manifestacija održati u Banja Luci, a da će ove godine mimohod biti u Istočnom Sarajevu “zbog izuzuzetnog značaja koji ima u stvaranju RS-a”.

Dodik je na svom Twitter nalogu kritizirao osuđivanje i “stvaranje negativne atmosfere” pred obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske.

“Centralna manifestacija proslave Dana Republike je svečana akademija i državni prijem koji organizira predsjednik Republike i taj dio se i dalje organizira u Banja Luci. Sasvim je opravdano da se defile, kao jedan dio manifestacije, organizira i u našim drugim gradovima i općinama širom Srpske, a Istočno Sarajevo je izabrano, kao prvo, zbog izuzetnog značaja kojeg ima u stvaranju Republike”, napisao je Dodik na svom službenom Twitter profilu.

On je i naglasio kako je “potpuno neprihvatljivo stvaranje negativne atmosfere pred obilježavanje 9. siječnja, Dana Republike, da se nešto oduzima Banja Luci zato što je defile planiran u istočnom Sarajevu”.

Schmidt: “Jasno neprihvaćanje Ustava BiH i vladavine prava”

Inače, povodom najavljene proslave Dana RS-a već je reagirao Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Christiana Schmidta.

Komentirajući najavljene javne proslave 9. siječnja u RS-u, visoki predstavnik Christian Schmidt podsjetio je javnost da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. siječanj kao Dan RS neustavan”, stoji u priopćenju OHR-a.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS pokazuje jasno neprihvaćanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH”, rekao je visoki predstavnik.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci istaknuo da „izbor 9. siječnja kao datuma za obilježavanje praznika Dana Republike Srpspske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”.

“Karadžić i Mladić kreatori genocida”

Visoki predstavnik je naglasio da svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH. Daytonski mirovni okvir zahtjeva međusobno poštovanje i razumijevanje. Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici trebaju povezivati, a ne dijelite ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine.

Napredak Bosne i Hercegovine treba graditi na suradnji, međusobnom razumijevanju i pomirenju, što zauzvrat zahtjeva uvažavanje pravnih činjenica.

“Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih dužnosnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Daytonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati”, istaknuto je iz Ureda visokog predstavnika u BIH, Scristiana Schmidta.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR