test

Putinov dekret: Zabranjuje izvoz nafte zemljama koje su ograničile cijene

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dekret kojim se od februara zabranjuje izvoz nafte zemljama koje su uvele ograničenje cijena. Mjera će biti na snazi do 1. jula 2023. Taj potez dolazi kao odgovor na dogovor Evropske unije, G7 i Australije o gornjoj cijeni od 60 dolara po barelu. Ova odluka donesena je početkom decembra. Mjera je uvedena zajedno s embargom EU na pomorske isporuke ruske sirove nafte . Tako su se pokušali ograničiti prihodi Rusije usred tekuće invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Ograničenje ima za cilj osigurati da Rusija ne može zaobići embargo prodajom svoje nafte trećim zemljama po visokim cijenama. Moskva je prethodno upozorila da taj potez neće utjecati na ofanzivu u Ukrajini. Izrazila je uvjerenje da će pronaći nove kupce nakon što zabrani izvoz nafte tim zemljama.

“Ovo je kršenje određivanja tržišnih cijena, kršenje tržišnih procesa. Bilo kakvo spominjanje gornje granice (cijene) je neprihvatljivo”, rekao je ranije glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je bila najveći izvoznik plina u EU prije pokretanja rata u Ukrajini krajem februara. Moskva se od tada suočila s nizom paketa sankcija protiv svog energetskog sektora. Kao odgovor Rusija je prekinula svoje isporuke plina Evropi, što je izazvalo optužbe za “ucjenu” i korištenje “energije kao oružja”.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR