Ruski barbari nastavljaju svoj krvavi posao

Rusija je napala iz vazduha glavni grad Ukrajine, Kijev, i pogodila najmanje dvije stambene zgrade, rekao je gradonačelnik ovog grada Vitalij Kličko.

Napad se desio u radnim jutarnjim satima u nedjelju, 26. juna.

Novinari Associated Pressa u Kijevu navode da su vidjeli spasilačke službe kako se bore sa požarima i spašavaju civile. Kličko je naveo da je dvoje ljudi hospitalizovano zbog povreda.

Poslanik u ukrajinskom parlamentu Oleksij Gončarenko, napisao je na aplikaciji Telegram da je “prema preliminarnim podacima 14 raketa lansirano na Kijev i Kijevsku regiju”.

Ovo su prvi vazdušni napadi na Kijev od 5. juna.

U međuvremenu, ruske snage su blizu osvajanja posljednjih “džepova” otpora u regiji Lugansk na istoku države.

U subotu, 25. juna Rusija je uspostavila kontrolu nad gradom Sjeverodonjeckom u ovoj regiji, nakon povlačenja ukrajinskih snaga.

Jedino preostalo značajnije naseljeno mjestu u regiji Lugansk je grad Lisičansk. Separatisti iz ovog regiona tvrde da su oni zajedno sa Rusima ušli u ovaj grad, te da se borbe vode na ulicama.

Osvajanje ovog grada bi bio značajan korak ka osvajanju kompletne regije Donbas, koja se nalazi u okolini gradova Luganjsk i Donjeck.

Rusi i separatisti kontrolišu polovinu regiona Donjecka.

Zelenski: Vratićemo sve izgubljene gradove

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio da će Ukrajina vratiti sve gradove koje je izgubila od Rusije, uključujući i Sjeverodonjeck, ali je priznao da je emotivno sve teže izboriti se sa ratom.

U video obraćanju kasno naveče 25. juna, on je rekao da je Ukrajinu u prethodna 24 časa pogodilo 45 projektila, što je opisao kao ciničan pokušaj – ali pokušaj osuđen na propast – da se slomi duh njegovog naroda.

“Svi naši gradovi – Sjeverodonjeck, Donjeckt, Lugansk, sve ćemo ih vratiti”, rekao je Zelenski.

Ovo je jedini put u obraćanju da je pomenuo Sjeverodonjeck, koji je tog dana pao u ruke Rusa.

“U ovoj fazi rata, spiritualno i emotivno je veoma teško. Ne znamo koliko dugo će trajati, koliko udaraca, gubitaka i pokušaja će još biti potrebno do pobjede”, rekao je on.

Ocijenio je da su neprestani raketni napadi potvrdili da sankcije protiv Rusije nisu dovoljne za pomoć Ukrajini, kojoj treba još oružja.

“Sistemi za odbranu od vazdušnih napada – moderni sistemi koje imaju naši partneri – ne bi trebalo da budu u skladištima nego u Ukrajini, gdje su potrebniji nego bilo gdje na svijetu”, istakao je Zelenski.

Invazija Rusije na Ukrajinu je otpočela 24. februara.

Rtvbn.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR