Podsjetnik koji dokazuje da je na čelu Srbije običan picousti četnik!

Ovih dana navršit će se 25 godina od pokušaja nasilnog iseljenja hrvatske obitelji Barbalić iz stana u Zemunu, a na taj je događaj podsjetio novinar Slobodan Stupar, jedan od osnivača informativne redakcije nekadašnjeg kultnog Radija B92 i dugogodišnji urednik srpske redakcije BBC-ja. Na Twitteru je objavio fotografiju prosvjeda koji je održan ispred otetog stana, a na kojoj se može vidjeti i današnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je tada bio glavni tajnik Šešeljevih radikala.

-Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene… Tada se (’97.) u Zemunu slikao s transparentom “Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!”. To je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Te 1997. godine radikali su, dok je Vojislav Šešelj bio predsjednik Općine Zemun, obitelji Barbalić oteli stan kako bi u njega uselili Ljiljanu Mijoković, kasnije udanu Mihajlović, tajnicu Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Kako je pisao portal Mašina, a prenosi Nova.rs, početkom srpnja 1997. godine, Ljiljana Mijoković i njezin suprug Ognjen Mihajlović, urednik “Zemunskih novina”, tijekom noći su provalili i promijenili bravu na stanu obitelji Barbalić koja je tada bila na godišnjem odmoru. Ova provala dogodila se bez svjedoka ili prisutnosti policije, a uzurpatori nisu imali nikakav dokument kojim bi opravdali svoj postupak. Susjedi su sve to javili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun gdje su ga dočekala samo zatvorena vrata njegova stana.

Kako se navodi u knjizi “Okupirani grad” Dragana Stojkovića, odvjetnik obitelji Barbalić, Nikola Barović, pokušao je razgovarati i dogovoriti se s Vojislavom Šešeljem, tadašnjim predsjednikom Općine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu koji je odredio privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje dok ne bude završen ovaj spor između njegove obitelji i Općine Zemun. Portal Mašina pisao je da je “javnim izvršiteljima naređeno da iz stana isele uljeze, članove SRS-a koji su zaposjeli stan obitelji Barbalić”.

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv obitelj Barbalić koju su optuživali da su ustaše. Odluka suda u korist obitelji Barbalić nikad nije izvršena.

A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji glavni tajnik SRS-a, organizirao je kontraprosvjed ispred ovog stana, a okupljeni su došli s transparentima na kojima je pisalo “Barović i Barbalić su ustaše” i “Ne damo Zemun ustašama”.

Nakon brojnih sudskih procesa, kako je N1 objavio 2016., a prenosi Nova.rs, konačno je odlučeno da obitelj Barbalić nema pravo na stan. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zbog toga se žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu u Srbiji. Jedna od spornih odluka bila je kada je Okružni sud poništio prvostupanjsku presudu kojom je stan vraćen Barbalićima. Odbio je prihvatiti svjedočenje susjeda da je Ivan Barbalić živio u tom stanu, plaćao račune, a kao dokaz postojale su i potvrde iz vrtića i škole njegova sina. No sud je prihvatio tvrdnje troje članova SRS-a koji su svjedočili da je u stanu bilo puno prašine, po čemu su zaključili da je bio napušten.

Portal Mašina prije dvije godine je objavio da slučaj obitelji Barbalić ni tada nije bio riješen i da se nalazio pred sudom u Strasbourgu.

U vrijeme dok je incident oko iseljenja obitelji Barbalić bio aktualan, došlo je i do čuvenog TV okršaja između Vojislava Šešelja i Nikole Barovića, odvjetnika obitelji, kada je Barović, nakon verbalnog okršaja, Šešelja zalio čašom vode. Nakon te emisije, osiguranje lidera SRS-a je Baroviću nanijelo teške tjelesne ozljede, za što je Šešelj podrugljivo govorio da se odvjetnik “okliznuo na koru banane” i nikada nitko za to premlaćivanje nije bio kažnjen.

https://www.youtube.com/watch?v=NNiNh0JPass

Jutarnji.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR