Opsadno stanje u Briselu, ljudi zaključavaju kuće i sakrivaju novčanike

Predsjednici stranaka SDA, SNSD-a i HDZ-a, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović trebali bi danas u Briselu razgovarati s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhely). Sastanci će biti odvojeni jer je lider SDA odbio prvobitni format koji je zamislio Mađar.

Evropski komesar je pozvao trojicu političkih lidera u Briselu kao nastavak razgovora koji je s bh. zvaničnicima vodio predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel), a tiču se važnih pitanja na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Tema će svakako biti i reforma Izbornog zakona.

14 prioriteta Evropske komisije

Iz Varheljijevog kabineta je saopćeno da će se razgovarati o 14 prioriteta Evropske komisije s posebnim fokusom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo da ponovo odlučuje o pitanju kandidatskog statusa BiH.

Iako je Varhelji format sastanka prvobitno zamislio kao sastanak tzv. lidera konstitutivnih naroda, Izetbegović je odbio takvu ideju kazavši da ne postoje lideri naroda već institucije BiH kao što su Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Ipak je pristao otići u Brisel te razgovarati odvojeno s Varheljijem te predložiti da se u narednoj rundi razgovora uključe institucije jer će se sve odluke, na kraju, donositi u državnom parlamentu i predsjedništvu.

Kritike Komšića i Bećirovića

-Mi smo tu prihvatili da ćemo snažno raditi na funkcionalnosti BiH i nastavku i ubrzanju puta BiH ka EU. Varhelji kao komesar za proširenje nas sada zove da preciziramo kako i šta, da učvrsti to, da dogovori s nama detalje oko izmjena tih zakona. Međutim pogriješio je format. Da li je to uradio namjerno ili slučajno, ja ne znam. Vjerovatno je mislio da smo mi glavni igrači, da kada dogovori s nama trojicom to je to. Napravio je jedan gaf koji nije trebao uraditi i ja sam odbio – izjavio je nedavno Izetbegović.

Odluka lidera SDA da ode u Brisel izazvala je kritike člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (DF) te delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Denisa Bećirovića (SDP), no ovaj put član kolegija Doma naroda Parlamenta BiH nije podlegao pritisku.

Dodik i Čović također će danas biti u Briselu, ali se očekuje da njih dvojica budu skupa za stolom s evropskim komesarom za proširenje te izlože svoje ideje i viđenje situacije.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR