test

Hurmašica favorizira Saudijce ljeti a Eskime zimi

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da su prošle godine ministri iz HDZ-a BiH glasali protiv tog prijedloga, čime je nanesena ogromna šteta turističkom sektoru

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama kojim bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda, kako bi se omogućio daljni i ubrzani razvoj turističke saradnje.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na svom Facebook profilu da su prošle godine ministri iz HDZ-a BiH glasali protiv tog prijedloga, čime je nanesena ogromna šteta turističkom sektoru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ponovo uputilo prijedlog da se turistima iz Saudijske Arabije omogući ulazak u BiH bez vize do 30 dana tokom ljetnih mjeseci, s obrazloženjem da bi liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije imala povoljne efekte na privredu BiH u cjelini.

– Zahtjevamo da se ovaj prijedlog hitno nađe na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te da konačno prevlada ekonomsko razmišljanje, naglašavajući da liberalizacija viznog režima donosi korist svim građanima i državi i predstavlja najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini – navela je Turković.

Podsjetila je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2016. donijelo zaključak kojim se „daje suglasnost MVP BiH da pokrene postupak olakšavanja viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije”.

Turković napominje da su susjedne zemlje donijele slične olakšice u cilju podrške turističkom sektoru u njihovim zemljama, te da su podršku privremenoj liberalizaciji viznog režimu ranije dale Vanjskotrgovinska komora BiH, turističke zajednice u BiH, hoteli, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i drugi.

Naglasila je da je Saudijska Arabija putem Saudijskog fonda za razvoj realizirala brojne privredne projekte u BiH među kojima su rekonstrukcije fakulteta, osnovnih i srednjih škola, opremanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pomoć bolnici u Mostaru, sanacija vodovoda pitke vode u Goraždu, Maglaju i Bužimu, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška Fondu za stočarstvo, obnova i izgradnja stambenih objekata u povratničkim naseljima, povoljni krediti za obnovu i razvoj infrastrukture i brojni drugi projekti.

Turković je podsjetila da su Kraljevina Saudijska Arabija i BiH povezane Sporazumom o ekonomskoj, trgovinskoj, investicijskoj, tehničkoj, kulturnoj i sportskoj saradnji i Memorandumom o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta “Kralj Saud”.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR