Općinska služba na čelu s Ivanom Vukadinom omogućila protuzakonito izvlačenje preko 150 000 KM iz proračuna FBiH

Na pomolu je nova afera vezano za nezakonito izvlačenje poticaja za poljoprivrednu proizvodnju od preko 150 000 KM na području općine Tomislavgrad! U posjedu smo informacija koje izravno inkriminiraju tadašnjeg načelnika općine Tomislavgrad, a sadašnjeg predsjednika Vlade HBŽ i predsjednika stranke Hrvatski nacionalni pomak Ivana Vukadina i njegovu općinsku službu, piše portal Zvono.ba.

Na području općine Tomislavgrad u periodu od 18.5.2010. godine do 18.5.2020. godine (10 godina) su postojali ugovori o zakupu preko 600ha poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Dakle 18.5.2020. godine su ugovori istekli i prestali biti važeći.

Tog trenutka su korisnici bili automatski izbrisani iz Registra poljoprivrednih gospodarstava (RPG) i prestaje im pravo na poticaje za poljoprivrednu proizvodnju.

Da biste bolje razumjeli kontekst, Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) je elektronski registar osnovan od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede s ciljem popisa ljudskih potencijala, zemljišta i životinja na gospodarstvu, ali i osiguranja transparentnog trošenja sredstava namijenjenih podršci u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Dakle ovim registrom se regulira da korisnici koji žele dobiti poticaj za proizvodnju imaju sve potrebne uvjete za to, a za upis podataka su zadužene općinske/gradske službe.

Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu je jedan od dokumenata koji regulira pravo korištenja određenih parcela koje su vlasništvu države.

Bez ugovora nitko nema pravo koristiti zemlju u državnom vlasništvu, ne može se upisati u RPG i samim tim ne može dobiti poticaj za proizvodnju na toj parceli.

Korisnici zemljišta su brisani iz registra RPG sa istekom ugovora, pa upisani s lažnim podacima

Općinske službe na čelu sa tadašnjim načelnikom, a današnjim predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Vukadinom su nakon isteka ugovora o zakupu u svibnju 2020. godine protuzakonito upisali korisnike poljoprivrednog zemljišta u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) lažirajući podatke kao da ugovori još vrijede.

Na taj način su pojedinim korisnicima zemljišta u državnom vlasništvu službe Općine Tomislavgrad na čelu sa Ivanom Vukadinom, tadašnjim načelnikom, omogućili da se prijave za isplatu poticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

To pravo su korisnici iskoristili i dobili poticaje u vrijednosti većoj od 150 000 KM.

Rekonstrukcija aktivnosti koje su se događale

Kako bismo javnost objektivno izvijestili, poslali smo pitanje “Na temelju kojeg propisa su korisnici upisani u RPG ako su im istekli ugovori?” na sljedeće adrese:

– g. Ivan Vukadin,
– Ured predsjednika Vlade HBŽ,
– Služba za informiranje javnosti Vlade HBŽ
– službeni email Općine Tomislavgrad
– g. Ivan Buntić, sadašnji načelnik Općine Tomislavgrad
– g. Vinko Galir, šef službe za gospodarstvo i inspekciju (u čijem resoru je poljoprivreda) i pomoćnik načelnika
– Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ
– g. Božo Perić, ministar u MPVŠ HBŽ

Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore ni od koga.

Moramo napomenuti da je ovo nova afera nakon akcije “Faktura” u kojoj su 3 osobe uhićene, a o čemu smo PISALI RANIJE. Na temu akcije “Faktura” smo također tražili izjavu i komentar Vlade HBŽ i MPVŽ HBŽ, ali za razliku od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je objavilo osudu koruptivnih radnji, nismo dobili nikakav komentar.

NASTAVAK AFERE PROČITAJ OVDJE:

Zvono.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR