test

“Ivanova družba” – Vukadin organizirano prikrivao kriminal oko isplate poticaja

Nakon objave prvog teksta o aferi pogodovanja pojedinim osobama i omogućavanja protuzakonite isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u vrijednosti većoj od 150 000 KM, došli smo do novih šokantnih saznanja u aferi “Ivanova družba”, piše portal Zvono.ba.

Prvi dio afere pročitajte ovdje:

Kako smo pisali, pojedini korisnici su imali potpisane ugovore o zakupu zemljišta u državnom vlasništvu na području općine Tomislavgrad od 18.5.2010. godine do 18.5.2020. godine (zakup na 10 godina – ZAPAMTITE OVAJ PODATAK).

Kako saznajemo, kako su istjecali ugovori o zakupu, a novi ugovori nisu bili potpisani, u svibnju 2020. godine, nastala je panika u Općini Tomislavgrad. Naime, bila je izborna godina (lokalni izbori) i sigurno se ne bi dobro odrazilo na rezultat izbora da je više od 150 000 KM poticaja određenih korisnika propalo (zbog nemara načelnika i Općine).

Tada su smišljene, organizirane i provedene kriminalne aktivnosti s ciljem protuzakonite isplate poticaja u iznosu većem od 150 000 KM.

Nakon objave prethodnog članka, dobili smo na uvid Odluku Općinskog vijeća Općine Tomislavgrad od 12.5.2020. godine, dakle 6 dana prije isteka ugovora. Radi se o ODLUCI o privremenom načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta na području općine Tomislavgrad unesenog u Registar poljoprivrednih gospodarstava koju je pripremila i predložila izvršna vlast, tj. načelnik Ivan Vukadin, koju je izglasalo Općinsko vijeće TG, a koju je potpisao tadašnji predsjednik OV Luka Krstanović.

Ovom Odlukom su pokušali produžiti ugovor koji oni nisu niti potpisali i tako ozakoniti nelegalan upis podataka za određene korisnike u Registar poljoprivrednih gospodarstava. Tim upisom je omogućena isplata poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u 2020. godini određenim korisnicima!

Sadržaj Odluke je SKANDALOZAN i krši veliki broj članaka Zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ (ZoPZ HBŽ) i Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH (ZoPZ FBiH).

1.Kao razlog za donošenje Odluke su se pozvali na čl. 16 ZoPZ HBŽ koji kaže da poljoprivredno zemljište treba štititi od različitih aktivnosti i pojava.

Od koga štititi zemljište? Općina Tomislavgrad nije bila u ratu 2020. godine.

2.U čl. 1. Odluke kažu da Odluka regulira korištenje zemljišta s ciljem očuvanja i namjenskog korištenja, te se pozivaju na prestanak primjene članka 106. ZoPZ HBŽ zbog presude Ustavnog suda.

Presudom Ustavnog suda je prestao vrijediti čl. 106 ZoPZ HBŽ koji kaže da ugovor o zakupu potpisuju ministar i zakupci, odnosno oni to tumače da nema tko potpisati ugovore.

Ovim člankom pokušavaju sebi dati za pravo da oni donose odluke što će učiniti sa poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu i kome će ga dati.

Problem je što ZoPZ FBiH vrijedi za sva pitanja koja nisu regulirana županijskim zakonom. A čl. 109. ZoPZ FBiH kaže da županijski ministar poljoprivrede i podnositelj ponude (zakupoprimac) sklapaju ugovore.

Dakle pozivanje na čl. 106. uopće nema smisla.

Također, prva rečenica članka 105. ZoPZ HBŽ kaže “Poljoprivredno zemljište daje se u zakup javnim pozivom.” Općinsko vijeće nema pravo davati zemljište kome hoće, nego se mora provesti javni poziv, a u konačnici ministarstvo mora dati suglasnost.

3.U čl. 2 i 3. Odluke kažu da će se Općina Tomislavgrad i postojeći korisnici zemljišta usuglasiti oko produženja ugovora, a da će se ugovori produžiti pod istim uvjetima u periodu od jedne naredne ratarske godine.

Zašto pod istim uvjetima? Što ako je netko drugi htio za isto zemljište ponuditi veću cijenu?

Za očekivati je da je za 10 godina korištenja došlo do inflacije pa je i vrijednost zemljišta porasla. Ovom Odlukom je potencijalno oštećen proračun Općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije.

Naredna ratarska godina počinje u jesen 2020. godine i traje do kraja kalendarske 2021. godine. To znači da oni produžuju ugovor na maksimalno 1.5 godinu.

Čl. 107 ZoPZ FBiH kaže “Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, zavisno od vrste korištenja zemljišta, daje se u zakup na rok do 25 godina za podizanje nasada voćnjaka, vinograda i rasadnika, odnosno do 10 godina za drugo poljoprivredno iskorištavanje“. To isto kaže i čl. 104. ZoPZ HBŽ.

  1. 5. 2020. godine, kada ističu stari ugovori, ispunjava se 10 godina u zakupu i Odluka izravno krši ovaj Zakon produžavajući ugovore i zakup na 11.5 godina ukupno.

Ako Već ne priznaju ZoPZ FBiH, a priznaju i pozivali su se na ZoPZ HBŽ, zašto onda nisu pročitali čl. 104. ovog zakona? Odgovor bi mogao biti: “Čitam što mi odgovara“

4.18.5.2010. godine ugovore o zakupu potpisali su ministar MPVŠ HBŽ i zakupoprimci, a ne Općina Tomislavgrad i zakupoprimci.

Kako su onda u Općini Tomislavgrad mogli produžiti ugovor koji nisu potpisali?

Da se slikovito izrazimo: to je kao da čovjek potpiše ugovor za kredit sa bankom, a onda mu prijatelj dođe i produži taj ugovor u njegovo ime, a bez ikakve punomoći.

5.Čl. 109. ZoPZ HBŽ i čl. 112. ZoPZ FBiH kaže da ugovori prestaju vrijediti istekom vremena na koje su sklopljeni.

Ugovori su 18.5.2010. potpisani na 10 godina i automatski su prestali vrijediti 18.5.2020. godine. Dakle taj ugovor ne može biti produžen jer zakon po kojem je ugovor potpisan to ne dopušta.

6.Čl. 105. ZoPZ HBŽ osim što kaže “Poljoprivredno zemljište daje se u zakup javnim pozivom.“, kaže i da “Odluku o raspisivanju javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i odluku o odabiru najpovoljnije ponude donosi općinski načelnik uz prethodnu suglasnost općinskog Vijeća na čijem se području zemljište nalazi“, ali i “Natječajni postupak provodi Povjerenstvo za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup“.

Općinsko vijeće može dati SUGLASNOST da se raspiše NATJEČAJ o dodjeli zemljišta, a nakon provedenog natječaja odluku donosi načelnik.

Odluka je pisana tako da vrijeđa zdrav razum

Odluka OV Tomislavgrad krši ZoPZ HBŽ i ZoPZ FBiH po više članaka, a mi smo samo pobrojali neke.

ZBROJIMO UTISKE:

-Oba zakona kažu da ugovori prestaju vrijediti istekom vremena na koje su ugovoreni (10 godina), ne spominje se opcija produženja – ugovor koji ističe 18.5.2020. godine se ne može produžiti jer nadležni Zakoni to ne dopuštaju

-Poljoprivredno zemljište se daje u zakup do 10 godina – to ne može biti 11.5 godina

-Ugovor su 2010. godine potpisali Ministarstvo PVŠ i zakupoprimac – Općina Tomislavgrad i načelnik Ivan Vukadin nemaju pravo produžiti ugovor jer nisu bili potpisnici tog ugovora

-OV može raspisati natječaj o dodjeli zemljišta i imenovati povjerenstvo da provede taj natječaj – ugovor je 2020. godine mogao i trebao potpisati samo ministar PVŠ HBŽ nakon provedbe natječaja

-Poljoprivredno zemljište se daje u zakup javnim pozivom – zemljište se ne daje u zakup voljom pojedinaca, niti se daje samo određenim osobama po vlastitim željama

-Smišljena je i provedena organizirana kriminalna aktivnost s jasnim ciljem omogućavanja protuzakonite isplate 150 000 KM poticaja

Obratili smo se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, a oni su se proglasili nenadležnima za ovaj slučaj. Rekli su da je za kontrolu provođenja Zakona nadležna poljoprivredna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove HBŽ.

Obratili smo se Upravi za inspekcijske poslove HBŽ, ali do zaključenja članka nismo dobili nikakav odgovor.
Smatrate li da je Odluka u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu HBŽ i u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu FBiH, a koje reguliraju pitanje zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu?

Kontaktirali smo g. Ivana Vukadina, g. Luku Krstanovića i Općinu Tomislavgrad s pitanjem smatraju li da je Odluka u skladu sa Zakonima HBŽ i FBiH. Također smo ih pitali tko stoji iza ideje da Općinsko vijeće glasa o ovome, kao i tko stoji iza pripreme i predlaganja Odluke općinskom vijeću.

Kako bismo objektivno izvijestili javnost, tražili smo očitovanje o ovom slučaju na sljedećim adresama:

-g. Ivan Vukadin, tadašnji načelnik Općine Tomislavgrad, a sadašnji predsjednik Vlade HBŽ

-g. Luka Krstanović, tadašnji predsjednik Općinskog vijeća Općine Tomislavgrad, sadašnji vijećnik OV Tomislavgrad

-Ured predsjednika Vlade HBŽ

-Služba za informiranje javnosti Vlade HBŽ

-službeni email Općine Tomislavgrad

-g. Ivan Buntić, sadašnji načelnik Općine Tomislavgrad

-Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ

-g. Božo Perić, ministar u MPVŠ HBŽ

-Uprava za inspekcijske poslove HBŽ

Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore NI OD KOGA.

Zvono.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR