Odluka Ustavnog suda BiH je početak otkrivanja istine kako su pacijenti u RS i FBiH ubijani tehničkim kisikom

Ustavni sud BiH je razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ustavni sud je ove zakone stavio van snage privremeno. Odluka nije službeno objavljena, ali je donesena privremena mjera, piše N1. Privremena mjera je na snazi sve dok se ne donese odluka o meritumu što bi trebalo biti u septembru.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Delegacija EU, u međuvremenu, su upozorili kako stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS predstavlja kršenje ustava i korak unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao nedavno da će ragovati na ove zakone RS ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda BiH.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine osnovana je zakonom i jedina je institucija nadležna i odgovorna za registraciju, kontrolu i davanje dozvola za promet lijekova i medicinskih sredstva koja se koriste u državi. Počela je sa radom 2009. godine.

Ustavni sud BiH u maju je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS u vezi prijenosa nadležnosti sa države BiH na entitet RS, a Državno tužilaštvo zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaju kršenja Ustava BiH.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR