Srećko Šojić iz Gradačca iznenadđjen. I uvredđjen!

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić očitovao se o reakciji Udruženja poslodavaca FBiH u vezi sa Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva posebno pogođenim inflacijom, koju priprema Federalna vlada. Premijer kaže da je reakciju pročitao iz medija.

-Iako sam reakciju vidio u pauzama između susreta koje sam imao u više bh. gradova sa zvaničnicima i privrednicima, domaćim proizvođačima, iznenadio me je njen bespotreban politički prizvuk. Od disonantnih tonova sigurno niko nema koristi, osim onih kojima nije stalo do rješavanja životnih problema naših građana.

Vrlo sam zabrinut da se tako negativno reagira na tek jedan manji dio Uredbe, kojim se ostavlja mogućnost da poslodavci dobrovoljno pomognu u zaštiti svojih radnika od poskupljenja tako što će im isplatiti jedan lični dohodak u visini prosječne plate, a zauzvrat bi bili oslobođeni plaćanja doprinosa na tu isplatu.

S druge strane, 95 posto Uredbe odnosi se na Vladin program pomoći socijalno ugroženom stanovništvu kroz novčane naknade i pakete s osnovnim namirnicama, koji će se u cjelokupnom iznosu finansirati iz budžeta Federacije BiH, o čemu će Vlada detalje donijeti sutra na sjednici.

Umjesto političkih poruka koje odgovaraju samo populistima u ovo predizborno vrijeme, pozivam sve partnere da zajednički radimo na donošenju najboljih mehanizama ublažavanja posljedica poskupljenja, pa i Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima koji su od 2018. godine u parlamentarnoj proceduri, ističe premijer Novalić.

Slobodna-bosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR