Obavještajna agencija Hrvatske se raspada zbog prevelikog utjecaja kadrova Vase Brkića i ruskog lobija?

Sutkinja Ovršnog i izvanparničnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Iva Žutelija Krešić i njezin muž odvjetnik Rafael Krešić koji je zastupao brojne poznate klijente u rasponu od osječkog poduzetnika Drage Tadića pa sve do trešnjevačkog Fantoma, muškarca koji je skupio 9 presuda, posljednju zato što je manijakalno snimao tuđe intime, na putu su da postanu moćniji i bogatiji par od poznatog odvjetnika Ante Nobila i njegove supruge, bivše sutkinje a sada odvjetnice Vinke Maravić Nobilo, piše Imperijal.net.

Već sada je impresivna imovinska kartica sutkinje Žutelije – Krešić u kojoj je naravno upisana i imovina njenog uspješnog muža odvjetnika. Bračni par očito ne voli kad su medijski eksponirani u nekom dvojbenom kontekstu što je bilo vidljivo kada su se žalili Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva na novinarku Slobodne Dalmacije Sandru Barčot zbog toga što je objavila članak u kojem je napisala kako bespravno nadograđuju kuću u povijesnoj jezgri Pučišća na Braču. Sutkinja Žutelija – Krešić je tvrdila kako ona ne zna da njen muž izvodi takve radove ali Vijeće časti HND-a zaključilo je kako je to irelevantno jer je ona suvlasnica te kuće. No, sutkinja i muž ujedno su pripadnici sve moćnije a široj javnosti nepoznate dinastije Krešić koja korijene vuče iz Hercegovine, odnosno Čapljine.

Osmrtnice koje se objavljuju nakon smrti nekog pokojnika sve češće postaju vodič koji rasvjetljava obiteljske veze koje stoje u pozadinama interesnih zona hrvatske financijske, političke ili sudačko-ovjetničke elite. Tako nam je i osmrtnica pokojnom Ivanu Krešiću – Ivotu koji je iznenada preminuo 22. srpnja 2021. godine u 73.-oj godini života pomogla rasvijetliti veze između jednog od trenutačno najmoćnijih hrvatskih i zagrebačkih poduzetnika Romea Krešića te uspješnog odvjetnika Rafaela Krešića i njegove supruge sutkinje zagrebačkog Općinskog građanskog suda. Naime, iza pokojnog Ivana Krešića – Ivota koji je pokopan na mjesnom groblju u Gnjilištima u Čapljini u Hercegovini ostali su sinovi Romeo i Leo te unuci Mauro, Romeo i Leo. O Romeo Krešiću pisali smo više puta i to u različitim kontekstima. Zadnji put njegovo ime je spomenuto u priči o Dragi Vidakoviću, odbjeglom bivšem šefu Hypo Leasing Kroatien kojeg je locirao američki Interpol a na Županijskom sudu u Zagrebu sudit će mu se u odsutnosti.

Romeov sin Mauro Tony Krešić postao je preko noći od anonimnog mladog poduzetnika medijski poznat diljem Hrvatske jer je otkriveno kako bespravno gradi mega vilu u Zaostrogu na temelju ruševnog ranijeg objekta. Slučaj ne bi bio toliko zanimljiv da nije otkriveno kako je u vlasničkom listu zajedno s njim upisan i Davor Franić, šef ureda direktora krovne obavještajne agencije SOA-e Daniela Markića. Iako su iz SOA- e demantirali da je Franić i dalje suvlansik te naveli kao je istupio iz vlansištva vile slučaj je dobio pozornost kakvu i zaslužuje. U prethodno objavljenom članku već smo istaknuli kako je Mauro Tony Krešić unuk odvjetnika Mirka Batarela koji je preminuo prošle godine. Osim po odvjetništvu pokojni Batarelo bio je poznat i po procesu koji je protiv njega vođen kada je otkriven lanac korupcije u kojem su akteri bili bivši državni odvjetnik Krunoslav Canjuga te Batarelo koji je pokušao, prema optužnici, ilegalno pogodovati kod tadašnjeg šefa carine 2014. u korist jednog krupnog švercera.

Na margini ilegalne gradnje u Zaostrogu isplivale su mega investicije i poslovi kako mlađahnog Tonija, tako i njegove mame Sandre Batarelo Krešić a koji uključuju brojne turističke, carinske, špediterske ali i nekretninske pothvate. Inače, o snazi te obitelji može svjedočiti i činjenica da je teta Maura Tony Krešića Jasna Krešić Zorica koja je udana za zadarskog odvjetnika Branimira Zoricu. Bratić Romea Krešića sve uspješniji i poznatiji odvjetnik Rafael Krešić sin je Branislava i Josipe Krešić. Branislav je dakle Romeov brat. Iz vlasničkog lista proizlazi kako je odvjetnik Rafael darovnim ugovorom od siječnja 2015. postao vlasnik dvoetažnog stana u Prijedorskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi. Stan površine 148,25 m2 dijeli s bratom Zlatkom Krešićem. Taj stan je upisan kao imovina bračnog druga sutkinje Ive Žutelije Krešić. U vlasničkom listu stana u Prijedorskoj odvjetnik Rafael Krešić upisan je s adresom u Bednjanskoj ulici u Zagrebu. Na toj adresi kao vlasnica dvoipolsobnog stan površine 72 m2, upisana je sutkinja Iva Žutelija – Krešić.

Stan je kupljen od zagrebačke tvrtke Adriainvest inženjering u ožujku 2006. a uknjižen početkom 2007. godine. Iz vlasničkog lista je vidljivo kako su se sutkinja i odvjetnik vjenčali 12. listopada 2010. godine jer je taj podatak upisan u kontekstu promjene prezimena sutkinje Žutelija – Krešić. Taj stan zajedno s garažom upisan je u imovinsku karticu sutkinje Žutelija – Krešić a kao izvor stjecanja naveden je dar. Inače, sutkinja je u imovinskoj kartici navela i polovično vlasništvo nad kućom u Pučišćima na Braču koja je površine 100 m2. Procijenjena je na 445.000 kn. Vozi Audi A3 koji je procijenila na 80.000 kn a posjeduje i umjetnine vrijedne 400.000 kn. Sutkinja zarađuje od 18.000 kn do 19.000 kn. Ima kredit od 100.000 kn u Zabi. Upisala je i 3 štednje: 8.000 eura, 100 CHF i 16.500 eura. Sve su štednje upisane na drugu osobu i kategorizirane kao dar. Njen suprug odvjetnik Rafael Krešić upisao je automobil Audi A4 koji je procijenio na 10000 kn. Naveo je novčanu štednju od 50000 kn koja glasi na drugu pravnu osobu.

Upisao je kredit kod Addiko banke u iznosu 270.000 kn. Posjeduje i osobni automobil Mercedes E 220d nabavljen na leasing u iznosu 41.245 eura. Pod imovina maloljetne djece upisane su umjetnine. Točnije dvije, jedna procijenjena na 37.000 kn a druga na 32.000 kn. Dakle, očito je da bračni par ulaže puno u umjetnine i da su iste upisane najvećim dijelom na sutkinju a dio u kategoriji ‘imovina maloljetne djece’. Sutkinja Žutelija – Krešić kratko je vrijeme bila i odvjetnica. Tako je ‘Rješenjem Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore broj: 1377/2004 od 13. travnja 2004. upisana 1. svibnja 2004. u Imenik odvjetnika sa sjedištem odvjetničkog ureda u Zagrebu, Đorđićeva 3b’. Rješenjem predsjednika HOK-a izbrisan je iz registra odvjetnika 5. lipnja 2005. godine. Znakovito je kako su sutkinja i odvjetnik pokušali završiti aferu s ilegalnom nadogradnjom u Pučišćima na Braču. Angažirali su odvjetnika koji je uputio demant ali sutkinja Žutelija – Krešič nije se time zadovoljila već je pred Vijećem časti HND-a pokrenula spor protiv Sandre Barčot.

Odluka kojom je odbijena dostupna je na web stranici Hrvatskog novinarskog društva a mi ćemo ju citirati u cijelosti: ‘Zahtjev Ive Žutelije-Krešić za pokretanje postupka protiv Sandre Barčot zbog teksta “Odvjetnik i supruga mu sutkinja u srcu Pučišća grade – bespravno” objavljenog 28. kolovoza 2020. u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu. Jurica Pavičić izuzeo se iz rasprave i glasanja. Zaključak Novinarsko vijeće časti je sa sedam glasova za i dva suzdržana (glasali su Drago Hedl, Đurđica Klancir, Mašenjka Bačić, Hrvoje Šimičević, Jerko Bakotin, Silvija Luks Kalogjera, Damir Pijaca, Slađana Bukovac i Ivana Radaljac Krušlin) zaključilo da Sandra Barčot nije prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara. Obrazloženje: Prijaviteljica, sutkinja Iva Žutelija Krešić, suvlasnice je nekretnine u Pučišćima na Braču na kojoj je zajedno sa suprugom Rafaelom Krešićem započela rekonstrukciju bez građevinske dozvole, i bez dozvole Konzervatorskog odjela.

Radovi su im obustavljani ukupno triput: prvi put je rješenje za obustavu izdao Konzervatorski zavod u travnju 2020., drugi put je gradilište zatvorio građevinski inspektor u kolovozu prošle godine, a treći je put inspekcija protiv investitora pokrenula postupak u studenom 2020. Na tekst kolegice Barčot odvjetnik bračnog para Krešić Krešimir Mateković priložio je demanti, koji je u cijelosti objavljen u Slobodnoj Dalmaciji. Prigovor odvjetnika Matekovića da je investitor gradnje suprug, a ne supruga, koja je suvlasnica polovice objekta, potpuno je irelevantan. Odvjetnik obitelji ne navodi, naime, da supruga nije upoznata s činjenicom da joj se nezakonito izvode građevinski radovi na kući, a to, s obzirom na to da je riječ o supružnicima koji zajedno, preko istog opunomoćenika, istupaju u medijima i u prijavi, ne spada u domenu vjerojatnog.

Činjenica da bračni par utvrđuje kao netočnost podatak da u kolovozu imaju dozvolu Konzervatorskog odjela te da su je dobili naknadno, u svibnju, jest previd kolegice Barčot, ali činjenica je da građevinsku dozvolu nemaju ni dalje, a nejasno je jesu li je uopće ikad dobili. Odvjetnik navodi kako se bespravni radovi nisu obavljali u vrijeme objave teksta početkom kolovoza, ali i ta je tvrdnja apsurdna, jer je bračnom paru građevinska inspekcija bila opet na gradilištu u studenom. Odvjetnik bračnog para tvrdi kako u kolovozu nisu “zidali”, nego su postavljali stolariju, ali riječ “zidanje” kolegica ne koristi, nego je navedena u naslovu, u opremi teksta. Činjenica da je kolegica odbila doći iz Splita na Brač kako bi se uvjerila da je gradilište zatvoreno te dobila uvid u dokumentaciju, nego je istu zatražila elektroničkom poštom, nije argument za tvrdnju da nesavjesno obavlja svoj posao.

Bračnom je paru dala šansu da predoče potrebne dokumente, bez obzira grade li prije ili poslije toga; njezin boravak na gradilištu u tom pogledu ne bi bio od osobite koristi. Za podatak da bračni par nije imao dozvolu općine da u sezoni izvodi građevinske radove te da je tim povodom dolazila policija, što njihov odvjetnik demantira, kolegica nije u svom očitovanju priložila dokaz. Ali s obzirom na to da su Krešići ostvarili svoje pravo na demanti u Slobodnoj Dalmaciji, to i nije predmet interesa Vijeća časti’ – piše na web stranici Hrvatskog novinarskog društva. Na kraju istaknimo kako na istom kućnoj broju u zgradi u Bednjanskoj ulici gdje žive odvjetnik i sutkinja registriranu djelatnost samostalnog novinara ima i Hrvoje Krešić, poznati novinar Informativnog programa N 1 pa Nove TV.

U vlasničkom listu vidljvo je kako je vlasnica stana Leila Jurić – Krešić. Upućeni tvrde da su obiteljski povezani sutkinja Žutelija – Krešić, odvjetnik Rafael Krešić te spomenuti par Krešić. Odvjetnik Krešić imao je proteklih godina puno poznatih klijenata. Među poznatijima bio je poznati osječki poduzetnik Drago Tadić. Krešić je bio odvjetnik jednog od uhićenih u sklopu afere Janaf u USKOK-ovoj akciji. Fantom je od ranije poznat policiji i to ne samo zbog uhođenja i uznemiravanja jedne 24-godišnjakinje. Njegovo ime odjeknulo je u javnosti početkom svibnja kada je dolijao tzv. trešnjevački Fantom – muškarac koji je godinama tajno snimao tuđe intime. Vrlo brzo je pušten na slobodu. Inače, Fantom je od ranije poznat policiji i to ne samo zbog uhođenja i uznemiravanja jedne 24-godišnjakinje.

Taj je 41-godišnji Zagrepčanin usred noći ulazio u nečije dvorište te gledao, ali i snimao građane u njihovoj intimi. Posljednja u nizu od 9 presuda bila je ona krajem 2020. kada je zbog krađe teške 270 tisuća kuna dobio godinu i pol zatvora. Tada je za RTL istupio odvjetnik Rafael Krešić kojeg odluka o puštanju voajera na slobodu nije iznenadila. Izrazio je sumnju u nedostatak dokaza.”Ako se nekome inkriminira neka kontinuirana radnja koja se ponavlja kroz dulji vremenski period onda bi i dokazi morali biti takvi da obuhvate cijeli taj period ili njegov veći dio, a ne samo jedan događaj. Jedan izolirani događaj sam po sebi ne mora nužno dovesti do istražnog zatvora”, objasnio je tada Rafael Krešić, odvjetnik koji pripada moćnoj dinastiji koja je sve dosad prošla ispod radara hrvatske javnosti pa nije ni na jednom popisu kada se govori o novim hrvatskim moćnicima.

Imperijal.net

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR