Čović objasnio zašto nije došao na sastanak u Briselu: Hvala na pozivu, ali nema smisla

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oglasio se danas povodom nedolaska na sastanak koji je organizirao Charles Michel u Briselu, na kojem bi predstavnici političkih partija zastupljenih u Pralamentarnoj skupštini BiH trebali potpisati zajedničku izjavu

Kako je od ranije poznato Čović ne prisustvuje sastanku. Prvo je, naime, rekao da ne želi ići jer će tamo biti i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potom je naveo da ima stomačne tegobe, a prije nekoliko minuta je na Twitteru ponudio još jedno opravdanje svog nedolaska.

“Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Briselu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma”, napisao je Čović..

U nastavku je potvrdio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska ipak Komšić kojeg on naziva “drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH”.

“Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimirati i promovirati dva bošnjačka člana Predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovne ustavne principe. Veliko hvala Charlesu Michelu i Andreju Plenkoviću”, napisao je Čović.

Podsjećamo, osim Čovića na sastanak nisu došli ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović, kao ni predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR