Lažni “Istinomjer” podanički služi ljudima na vlasti, Bakirovom i Sebijinom premijeru Novaliću: Brko, Brkane, moj omiljeni krkane

Kako se bliže opći izbori u BiH, a sve više zahuktava kampanja, primjetno je sve aktivnije djelovanje fantomskog Udruženja “Zašto ne”, kojim rukovodi najpoznatija bh. zvijezda granta i višestruko kompromitirani Darko Brkan., piše Avaz.ba

Tako je Brkan platformu nazvanu “Istinomjer” pretvorio u advokatsku kancelariju Bakirove i Sebijine SDA i njihovog premijera Fadila Novalića.

Jer, kako drugačije opisati tendenciozne i ciljano fabricirane analize lažnog “Istinomjera” na izjave jednog od lidera opozicije, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića na N1 televiziji, nego isključivo kao Brkanovo brutalno sluganstvo nesposobnoj vlasti SDA i Bakirovom i Sebijinom premijeru Novaliću, koji, da podsjetimo, na suđenju zbog kriminala u aferi “Respiratori” nije smio prepoznati “ženski glas” koji govori kakvi će se respiratori kupiti, iako su svi prepoznali i znaju da se radi o Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i supruzi Bakira Izetbegovića.

Naručene “analize”
Zvijezda granta Darko Brkan (desno) u društvu s Avdom Avdićem (lijevo)

Ili se možda tajna Brkanovog sluganstva krije u izvoru finansiranja njegovih naručenih “analiza”.

Da je drugačije, Brkan i brkani na lažnom “Istinomjeru” davno bi razotkrili Bakirove laži iz Vijećnice, lažna obećanja i brutalna obmanjivanja javnosti koja plasira Bakirov i Sebijin premijer Novalić i na desetine brutalnih laži koje raznim kanalima, pa i paraobavještajnim putevima, plasiraju ljudi iz SDA ili njima bliske sluge i “projekti” poput Brkanovih. Ne bi se, dakle, ponašali na način da SDA-ovci mogu lagati do mile volje, a drugi ne smiju ni istinu reći.

Također, istina je da se iza velikog turbana “Istinomjera” kriju malo argumenata i velika želja da sluganstvom prema federalnom premijeru Fadilu Novaliću ušutkaju nezadovoljstvo građana i prešute činjenice o izuzetnom zaostajanju Federacije BiH za regionom.

Budući da je to tako, istraživački tim “Dnevnog avaza” u istraživanju će raskrinkati stvarne nalogodavce i neistine koje plasiraju Darko Brkan i izvjesni Dalio Sijah, koji se potpisuje kao glavni urednik lažnog “Istinomjera”.

Budući da je Radončić, prije svega kao iskusan i uspješan privrednik, na N1 kazao da Vlada FBiH i Bakirov i Sebijin premijer Novalić za vrijeme pandemije koronavirusa nisu ništa uradili da pomognu privredi, lažni “Istinomjer”, za razliku od privrednika, građana, penzionera, tvrdi da jesu.

Susjedne države su svojim građanima u više navrata dijelile po 100 eura pomoći za vrijeme pandemije, posebna pomoć išla je za penzionere, izdašno su pomagali privredi, a kada je u pitanju nabavka vakcina, čak su i BiH donirali i pomagali, jer najnesposobniji premijer FBiH otkako entitet postoji nije znao kupiti vakcine bh. građanima.

A kakve su Fadilove mjere koje brane Brkan i lažni “Istinomjer”, najbolje svjedoče penzioneri, koji su, kao i svi ostali građani, za vrijeme pandemije bili zaboravljeni, jer je Bakirov i Sebijin premijer Novalić imao preča posla, poput kriminalne kupovine kineskih respiratora.

Dok brani Fadila i njegove gazde Bakira i Sebiju, lažni “Istinomjer” u isto vrijeme podvaljuje, pa i sam sebe demantira i tvrdi da rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu ide brzo.

A istina je, ustvari, da je vlada trojke potpuno obustavila sve značajnije i velike infrastrukturne projekte, a koliko sporo se radi rekonstrukcija pruge, dokazuje i činjenica, koja ponovo u laži hvata lažni “Istinomjer”, da ministar saobraćaja KS Adnan Šteta već tri puta prolongira završetak radova.

Krajem avgusta 2021. godine Šteta je rekao da će pruga biti završena do 1. maja 2022. U maju je kazao da je rok avgust, a prije nekoliko dana postavio je novi rok – septembar ove godine. Koliko je to loše i sporo, a za lažni “Istinomjer” brzo, dokazuje podatak koji je Radončić spomenuo u emisiji N1, da je izgradnja 242 kilometra duge željezničke trase Šamac – Sarajevo trajala manje od osam mjeseci, od 1. aprila do 15. novembra 1947. godine.

Zlonamjerna tumačenja
Sijah: Potpisuje se kao glavni urednik

Na pruzi su postavljeni 302 kilometra kolosijeka, 288 skretnica, devet tunela, 107 popratnih zgrada i željezničkih stanica, 17 mostova, od kojih 14 preko rijeke Bosne, a po jedan preko Spreče, Lašve i Save. Na pruzi je istovremeno u toku gradnje radilo 170 inžinjera, 157 tehničara i 6.000 raznih stručnih radnika.

Uporedi li se Štetina rekonstrukcija tramvajskih šina s izgradnjom pruge Šamac – Sarajevo, jasno je o čemu je Radončić govorio, a lažni “Istinomjer” zlonamjerno tumačio.

Što se tiče izgradnje sarajevske Prve transverzale, zvaničan početak radova bio je 26. oktobra 2020. godine, za vrijeme premijera Maria Nenadića, a ne, kako tvrdi lažni “Istinomjer”, u vlasti šestorke.

Potpisan je i ugovor s “Euro-Asfaltom” za izgradnju prve dionice Prve transverzale, ali radovi su stali, mašina, kao ni radnika nema nigdje.

Na činjenice da trojka u Kantonu Sarajevo uopće ne realizira velike infrastrukturne razvojne projekte, poput izgradnje Prve i ostalih transverzala, Južne i Sjeverne longitudinale, gradskog autoputa, da u Sarajevu uopće nema kranova, želeći se sluganski dodvoriti vlastima i tvrditi da su opozicija i građani slijepi kod svojih očiju, Brkan i lažni “Istinomjer” kao dokaz rada trojke navode, vjerovali ili ne, projekte poput puteva Dariva – Hreša, Gornja Grkanica – Trnovo i slično.

Prva transverzala u Sarajevu postala ruglo grada: Ni mašina ni radnika
Bekan: Novalić ne vodi brigu o penzionerima

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, u izjavi za “Avaz” kaže da od početka pandemije koronavirusa do nezapamćenih poskupljenja, koja još traju, pomoć Vlade FBiH nije dovoljna ni za kupovinu hrane i lijekova, pa je ova populacija u veoma teškom položaju.

– Usklađivanja penzija s troškovima života u pandemiji nije ni bilo. U ovoj godini penzije su povećane za svega 11 procenata, pa ni izbliza ne prate rast cijena hrane, ogrjeva, energenata… Novalić ne vodi brigu o penzionerima, ali ni o radnicima u realnom sektoru s minimalnim plaćama. Tačno 156.232 penzionera žive s minimalnom penzijom od 424 KM, a 65.000 penzionera ima ispod minimalne penzije. Oni ne mogu da prežive jer cijene divljaju – rekao je Bekan.

Gdje ima drugog kruga izbora

Kada je u pitanju Radončićeva tvrdnja da je BiH jedina država koja nema drugi izborni krug kod izbora članova Predsjedništva BiH, misleći na zemlje okruženja i sve razvijene i uređene države, lažni “Istinomjer” tendenciozno, namjerno i maloumno, osporava tu izjavu, navodeći primjer Islanda, ne govoreći ima li drugog kruga u toj državi, ili još nekoliko zemalja trećeg svijeta, poput Konga ili Gabona, s kojima se Bosna i Hercegovina ni u kom slučaju ne može porediti, osim, možda, po broju smrtnih slučajeva od COVID-19, u čemu smo bili u neslavnom svjetskom vrhu.

Zaid: Ljekari su Fadilov nerad platili životima

Naravno, lažni “Istinomjer”, kao odani sluga vlasti, poltronski brani Bakirovog i Sebijinog premijera i kada je u pitanju zdravstveni sektor, koji je Novalić u pandemiji ostavio na milost i nemilost, odnosno sadaki drugih država, jer se bavio krađom respiratora i nije želio ni znao da nabavlja vakcine, zaštitnu opremu…

Bivši predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa FBiH dr. Rifat Rijad Zaid kaže da se Vlada FBiH maćehinski odnosila prema ljekarima tokom pandemije koronavirusa.

– Ponašala se onako kako se ponašala prema svim građanima Federacije BiH, vrlo neefikasno, sa zadrškom, očito koristeći svoje slobodno vrijeme za sasvim druge stvari. Smatramo da je reakcija bila zakašnjela, nedovoljna, neadekvatna i doktori, i ne samo doktori, cijenu toga platili su svojim životima. Ako sam ja, kao tadašnji predsjednik Federalnog sindikata, skupa s kantonalnim predsjednicima, za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike, za doktore i građane, potrošio nekoliko stotina hiljada maraka naših sredstava, onda vam je dovoljno jasno o kakvom zalaganju federalnog premijera i Vlade je riječ. Dakle, nikakvom – rekao je dr. Zaid.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR