Uskoro turnir stokilaša iz parlamenata

Inflacija i velika poskupljenja skoro svih osnovnih životnih namirnica nisu se odrazili na restorane pri državnim institucijama BiH i institucijama Republike Srpske, pa su tamo cijene hrane i pića i za uslove običnih građana i dalje veoma niske.

Iz Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske za Nezavisne novine su rekli da su objekti servisa uglavnom zatvorenog tipa i cijene ugostiteljskih usluga, odnosno hrane i pića, ne mogu se porediti sa cijenama u ugostiteljskim objektima komercijalnog karaktera.

“Cijene pića u objektima Ugostiteljskog servisa, pa i u restoranu u Narodnoj skupštini Republike Srpske su neuporedivo niže u odnosu na objekte u okruženju tako da je cijena domaće kafe 0,5 KM, espresa 0,6 KM, kapućina jednu KM, nes kafe 0,8 KM, mineralne vode 0,8 KM, prirodne vode 0,8 KM. Sokovi gazirani i negazirani koštaju od 1,5 do 1,8 KM. Cjenovnik bezalkoholnih pića mijenjan je 1. jula ove godine, dok su cijene kafe i toplih napitaka ostale iste”, naveli su iz Ugostiteljskog servisa Republike Srpske.

Cijene hrane u restoranu u Narodnoj skupštini RS su u odnosu na prethodni period povećane, pa tako za porciju banjalučkog ćevapa narodni poslanici treba da izdvoje šest KM, za pljeskavicu pet KM, a za omlet sa sirom i šunkom četiri KM. Paradajz čorba košta dvije KM, mađarska i teleća četiri, dok je pasulj sa slaninom 3,7 KM.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH rekli su da cjenovnik nije mijenjan od 2015. godine te da je tada razlog izmjene bilo prilagođavanje tadašnjim tržišnim cijenama.

“U narednom razdoblju pripremamo izmjene postojećeg cjenovnika, koji ćemo uputiti Vijeću ministara BiH na usaglašavanje, s obzirom na to da trenutne cijene hrane i pića nisu usklađene sa enormnim povećavanjem cijena na tržištu”, naveli su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Tako je u državnim institucijama BiH cijena espresa 0,8 KM, nes kafe, kapućina i točenog soka jednu KM, čaja 0,7 KM, mineralna voda je 1,5 KM, dok je od sokova najskuplja cijeđena narandža, koja košta 2,5 KM.

I niske cijene alkoholnih pića su primamljive za zaposlene u državnim institucijama BiH pa je za pivo potrebno izdvojiti 1,5 KM, lozu, votku i dva decilitra vina dvije KM, a najskuplja “kratka pića” su viskiji Ballantines, koji je tri KM, a Jack Daniels četiri.

Raznovrsna hrana takođe se može naći u restoranu Službe za zajedničke poslove BiH po veoma niskim cijenama.

“Pita sirnica i krompiruša je dvije KM, dok je burek 2,5 KM. Dimljeni losos i pržene lignje su sedam KM. Omlet sa sirom je dvije KM, a uštipci sa kajmakom 2,5 KM. Čorbe i supe su od jedne do dvije KM, dok je teleće pečenje 5,5 KM. Kajgana i jaja na oko su 1,5 KM. Većina salata je oko jedne marke, dok imaju neke koje su nešto skuplje. Pomfrit je gratis uz jelo”, navodi se u cjenovniku restorana Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je inicijativu o usklađivanju troškova toplog obroka zaposlenih u institucijama BiH.

“Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od dana usvajanje ove inicijative visinu naknade uposlenima u institucijama BiH za ishranu tokom rada poveća sa sadašnjih osam KM za svaki dan proveden na radu na 12 KM”, navodi se u inicijativi Lovrinovića.

Inače, trenutno zaposlenom pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od osam KM za svaki dan proveden na radu.

Ipak, članovima Predsjedništva BiH, zastupnicima i izaslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajućem vijeća ministara BiH, ministrima i zamjenicima ministara, rukovodiocima i zamjenicima rukovodilaca institucija BiH pripada pravo na novčanu naknadu od šest KM za svaki dan proveden na radu.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR