Brodom u Splitu upravljao fakultetski kolega Sebije Izetbegović

Direktor Uprave sigurnosti plovidbe kapetan Siniša Orlić rekao je u Dnevniku HTV da je brodom koji je u nedjelju ujutro udario u obalu u Splitu upravljala osoba kojoj su istekle sve pomorske diplome, nije ni bila ukrcana na brod kao zapovjednik niti je dolazak broda bio najavljen.

Jučer oko 2 sata ujutro prilikom pokušaja uplovljavanja broda “Morska vila” u luku Split na području Zapadne obale došlo je do udara broda u obalu. Tom prilikom došlo je do naplavljivanja i nakon 40-tak minuta brod je potonuo.

Dolazak broda nije bio najavljen

U tom trenutku na brodu je bilo 50-tak putnika, dolazak broda nije bio najavljen, a osoba koja je upravljala brodom nije bila ukrcana kao zapovjednik. Uz to su joj sve pomorske diplome bile istekle, istakao je direktor Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić.

Nesreća se dogodila u blizini benzinske pumpe.

-Sve je to moglo zakomplicirati stvari, ali nasreću ništa loše se nije dogodilo. Brod će se dignuti iz mora. Nije bilo povrijeđenih i zasad nema nikakve naznake ekološke štete. Tako da mi očekujemo već tokom sutrašnjeg dana da bi se brod digao i oteglio u brodogradilište – rekao je.

Inače, splitska policija popodne je najavila da će državnom tužilaštvu podnijeti kaznenu prijavu protiv 44-godišnjaka koji je upravljao brodom. Prije je izvijestila da je bio pod utjecajem alkohola.

Manje pomorskih nesreća nego prošle godine

Direktor Uprave sigurnosti plovidbe u razgovoru za HTV se složio kako postoji dojam da ovo ljeto ima više pomorskih nesreća, no naglasio je da statistika to demantira.

U ovo doba prošle godine bilo je 30 posto više pomorskih nesreća. Ove godine su nam se dogodile dvije nesreće s putničkim brodovima i to očito interesira javnost i radi toga je to došlo u fokus pažnje, naglasio je kapetan Orlić.

Najavio je još akcija Sigurnosti plovidbe.

-U prvoj akciji sudjelovala su 23 plovila kapetanije, 100-tinjak djelatnika. Ukupno je napravljeno preko 400 inspekcijskih pregleda. Ustanovljeno je oko 170 prekršaja i naplaćeno oko 400.000 kuna. Ova akcija je bila usmjerena na prekršaje vezane za glisiranje, međutim osim tih prekršaja dosta česti su prekrcaji putnika te plovidba stranih plovila bez vinjete ili bez osposobljenja za upravljanje brodicom i slično – naglasio je kapetan Orlić.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR