Javio se lik koji je najveću oporbenu stranku prodao Čoviću

Dođe li do federalizacije BiH, ni RS neće biti pošteđena, poručio je tijekom gostovanja na FTV Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., za kojeg je briselski sporazum poraz BiH i za kojeg ocjenjuje da neće zaživjeti.

Navodeći da nije bio pozvan na posljednji sastanak čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s dužnosnicima EU-a, održan u Bruxellesu, predsjednik HDZ-a 1990. je iznio stav da je taj sastanak još jedan poraz BiH u EU i Bruxellesu, koji dodatno usložnjava put zemlje ka EU.

-Zbog neozbiljnosti, neodgovornosti. Što se tiče samog dokumenta, meni osobno i HDZ-u 1990. bit će neprihvatljiv svaki sporazum u kojem se neće vrlo jasno navesti presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubića, u kojem se neće naći konstitutivni narodi i u kojem se neće naći daytonska BiH, kazao je sugovornik FTV-a uz ocjenu da briselski sporazum donosi brže delegitimiranje Hrvata u BiH.

-Donosi politici kojoj je jedina tendencija riješiti pitanje hrvatskog naroda u FBiH na način da nemamo legitimne predstavnike, da ne budemo konstitutivni. U značajnoj mjeri taj sporazum bi išao u tom pravcu. Ne mislim da bi on ubrzao put BiH ka EU jer u samoj BiH ne postoji kompromis što je cilj, koja je ambicija, što je želja predstavnika najvećih političkih stranaka u BiH, je li to EU, ustvrdio je Cvitanović uz uvjerenje da ni ovaj sporazum neće zaživjeti.

-Ne možemo potpisati sporazum ako se zaklinjemo u funkcioniranje pravne države gdje nemate navedenu presudu Ustavnog suda države u kojoj živite, u kojoj se bavite politikom, u kojoj pokušavate doći do nekakvih rješenja. Ne možete doći u Bruxelles i odreći se vrhovnog pravosudnog tijela vlastite države, rekao je.

Izborni zakon neće dobiti potporu većinu u Zastupničkom domu

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik HDZ-a 1990. smatra da će one u Zastupničkom domu BiH pasti, tj. neće dobiti potrebnu većinu.

-To me žalosti jer bismo njihovim usvajanjem značajno relaksirali odnose. U velikoj mjeri, što se Hrvata tiče, bismo ih relaksirali. Ovaj zakon je došao u parlamentarnu proceduru vrlo kasno, kada nije bilo vremena za izmjenu Ustava. Mi smo to sve tražili, zalagali se i predlagali na pregovorima i u Neumu i u Sarajevu, i na svim pregovorima na kojima smo sudjelovali s ciljem da provedemo presude koje tretiraju to pitanje. Ti prijedlozi su bili konzistentni i oni su zadovoljavali suštinu BiH, rekao je Cvitanović uz opasku da je trenutno jedini cilj promijeniti Izborni zakon, omogućiti ravnopravnu utakmicu svim narodima u BiH, omogućiti pluralizam Hrvatima u BiH koji, u ovom trenutku, nemaju niti blizu punog kapaciteta kakav bi trebali imati.

-Osobno neću nikada u pitanje dovoditi suverenitet i integritet BiH i njenu uređenost onakvom kakva je danas – dva entiteta i tri konstitutivna naroda i svi ostali građani koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, dodao je sugovornik FTV-a ali i poručio da će, nastavi li se uzurpiranje hrvatskih nacionalnih pozicija, odgovor na to biti da se svim sredstvima pokuša doći do nove teritorijalno-administrativne reorganizacije BiH koja će biti temeljena na Ustavu BiH.

-Dakle, ići će se puno dalje u izmjenu Ustava, tražit će se partnere za to. Ponavljam, bude li daljnje uzurpacije, to je neki put. Ne možete ići na nečiji identitet ovako otvoreno, a ne očekivati odgovor od onoga čiji identitet napadate jer ovdje se udara na identitet hrvatskog naroda u BiH, kategoričan je Cvitanović.

Nikome u HNS-u nije cilj nikakvo cijepanje BiH

Na pitanje je li cilj HNS-a BiH federalizacija zemlje, odgovorio je da to nikome u HNS-u nije cilj.

-Dakle, cjelovita BiH, ali definitivno jasan i konačan cilj svih nas koji smo u HNS-u jest ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. I na tom putu smo spremni koristiti sva zakonom dopuštena sredstva, sve alate koje nam zakon i Ustav dopuštaju. Dakle, nikakva secesija, istaknuo je Cvitanović te dodao da nije opterećen pozicijom u Predsjedništvu BiH.

-Možda bude izabran legitiman predstavnik hrvatskog naroda kojeg će Hrvati birati. To nije dobro rješenje, ali, obzirom na ovlasti Predsjedništva, više me zanima Dom naroda FBiH i na Domu naroda nitko nema pravo praviti kompromis. To je srce BiH, to je srce ravnopravnosti i opstojnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, pa tako i hrvatskog. U tom kontekstu sam rekao da je Dom naroda ono što nas čini BiH kakva je ona moguća, smatra čelnik HDZ-a 1990., koji je ukazao i da se blokade ne događaju bez razloga.

-Čak ne bih rekao da su posljednje četiri godine blokade, već da je to bio jedan oblik i alat slanja poruke da moramo promijeniti Izborni zakon, da moramo doći do provedbe presude Ustavnog suda. Ne postoji težnja ni za kakvim dijeljenjem BiH već za ravnopravnim uređenjem na načelima tri konstitutivna naroda i svi ostali građani. Mislim da bismo time dobili puno funkcionalniju državu, ne bismo imali ovoliko administracija, ovoliko vlada… Imali bismo neke tri vlade i centralnu vlast. Hoće li doći vrijeme za to, kada će doći, u ovom trenutku težnja i tendencija je provesti presudu Ustavnog suda BiH, zaštititi svoj narod u Domu naroda FBiH, a kad se steknu uvjeti za neki naredni korak, taj korak ne smije biti protiv nikoga već taj korak mora biti za BiH i za sve njene građane i sve njene narode, kako se god oni izjašnjavali, dodao je Cvitanović koji, pak, ne vjeruje da će biti hrvatske samouprave.

Zastupam suverenu politiku svoje stranke

-Zanima me kako bi Dodik reagirao na stav hrvatske politike, a koji će sigurno biti javno eksploatiran, pa makar sa strane HDZ-a 1990. i mene osobno, da je, ako je nova teritorijalno-administrativna reorganizacija, onda to reorganizacija BiH. Ne znam bi li se s tim suglasio gospodin Čović, iako vjerujem da bi jer ne mislim da postoji itko od Hrvata tko se tako jednostavno može odreći područja gdje su Hrvati živjeli u većini, gdje i danas imaju većinu te zemlje, gdje su vlasnici te zemlje. Ako i kada do toga dođe, inzistirat ću da to bude kako je definirano i zaključkom broj 7, da to bude BiH, a ne FBiH, istaknuo je. Upitan što su dobili, a što izgubili ulaskom u HNS, Cvitanović je odgovorio da je to bila jedna vrlo teška odluka.

-Unosite dio svog političkog identiteta za zajedničku stvar, za zajednički cilj, unosite u jedno tijelo za koje smatram da mora koordinirati hrvatske politike dok god je BiH ovako uređena. Nismo uopće razmišljali gubimo li ili dobivamo već smo smatrali da svi moramo zajedno stati i poslati poruku i predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda te međunarodne zajednice da ne postoji u Hrvata nitko s minimumom legitimiteta tko je spreman ponovo sudjelovati u nekim ‘Platformama’, ‘Alijansama’, izigravati volju vlastitog naroda. Vjerojatno smo izgubili dio svog identiteta i to je ta cijena koju smo morali platiti, koje smo svjesni, dodao je čelnik HDZ-a 1990. ističući da zastupa suverenu politiku svoje stranke koja vrlo jasno iznosi stavove za stolom Predsjedništva HNS-a.

-I izmjenom Izbornog zakona i Ustava BiH na način kako smo ga predlagali prvi dan napuštamo HNS i ne sudjelujemo više u radu HNS-a. Ne mislim da je to grobarska politika, mislim da je to jedan frustrirajući stav dijela članova ili bivših članova ove stranke s nekim motivima, ne znam kojim, naveo je i ustvrdio da u stranci nema raskola te da preuzima odgovornost. Na koncu je potvrdio da na izbore izlaze samostalno.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR