Zbog Dodikove politike nema novca za Srpsku iz EU

Evropska unija neće finansirati rješavanje problema vodosnabdijevanja u opštinama i gradovima Republike Srpske – Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Zvornik i Trebinje, saznaje Politicki.ba.

Republici Srpskoj EU je ranije uskratila finansiranje radova na koridoru 5c, u dijelu koji prolazi kroz ovaj dio BiH, te projekat revitalizacije željezničkih pruga. Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 miliona evra.

Sankcije su odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne finansiraju projekti vodosnabdijevanja inicirana je danas u Rimu, tokom sastanka Operativnog odbora Investicionog foruma zapadnog Balkana (WBIF).

Kako piše Politicki.ba, na sastanku se raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijelog regiona uključujući I Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za Republiku Srpsku zbog političke situacije i političkih blokada.

Isti zahtjev je imala i Holandija, Španija, Švedska, Češka, te Austrija.

Francuski predstavnik je podržao stav Njemačke ali je u svojoj formulacije nije spomenuo Srpsku već “one koji ruše Dejtonski sporazum”.

Evropska komisija je navela da će nastaviti nadzirati političku situaciju i pokušati pronaći rješenje kroz dijalog ali, za sada, financiranje rastućeg broja projekata za Srpsku je na ledu.

WBIF je investicijski okvir koji sadrži skoro 30 milijardi evra vrijedan fond ekonomske pomoći i izuzetno povoljnih kredita za šest država zapadnog Balkana.

U Rimu su, kako se saznaje, podržani projekti koje su podnijele općine i gradovi iz FBiH – uključujući i infrastrukturne projekte u Gračanici, Tešnju, Širokom Brijegu..

Inmsajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR