BEZ IMALO SRAMA – Državne pozicije sve otvorenije rezervisane za djecu moćnih roditelja

Na pitanje državne zastupnice Aide Baručije da li je neki od izabranih kandidata za obavljanje pripravničkog staža u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji su potpisali ugovore 1. 9. 2021. godine u bliskom srodstvu sa nekim od uposlenika MVP BIH, iz tog ministarstva su “hladno” potvrdili da je “jedna od izabranih kandidatkinja kćerka zaposlenice MVP BiH”

Skoro osam mjeseci čekala je Aida Baručija, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odgovore na pitanja postavljena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a koja su se odnosila na provedeni Javni konkurs za prijem pripravnika u MVP BiH objavljenom u februaru prošle godine.

Iako je MVP odgovore na ta pitanja dostavilo Vijeću ministara BiH u januaru ove godine, ono ih je utvrdilo tek u junu i dostavilo zastupnici koja je postavila pitanja.

ODGOVOR BEZ IMENA

Zastupnica Baručija je tražila od MVP da joj pojasne kako se vršilo bodovanje na tom konkursu, koji su bili kriteriji za ocjenjivanje pismenog i usmenog dijela provjere znanja, a Baručija je tražila i imena članova komisije za ocjenu kandidata prilikom tri posljednja javna konkursa za prijem pripravnika.

Ipak, najzanimljivije pitanje koje je zastupnica Baručija postavila bilo je “da li je neki od izabranih kandidata za obavljanje pripravničkog staža u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji su potpisali ugovore 1.9.2021. godine u bliskom srodstvu sa nekim od uposlenika MVP BIH. (sin, kćerka, pastorak)?“

U odgovoru zastupnici iz MVP-a su na sva pitanja odgovorili opširno i detaljno, a na ono koje se odnosilo na srodstvo pripravnice koja je prošla konkurs sa nekim od uposlenika Ministarstva iz MVP-a su odgovorili sljedećom rečenicom:

– Jedna od izabranih kandidatkinja je kćerka zaposlenice MVP BiH – stoji u odgovoru Ministarstva bez bilo kakvih drugih pojašnjenja i navođenja imena pripravnice koja je prošla na konkursu u Ministarstvu gdje joj je zaposlena majka.

Kako Fokus saznaje riječ je o pripravnici Anamariji Arapović, kćerki Davorke Ištuk – Arapović, uposlenice Ministarstva vanjskih poslova koja je jedna od kandidatkinja koja je dobila priliku da odradi pripravnički staž u instituciji gdje joj je majka šefica jednog od odsjeka pri MVP-a BiH.

Naš izvor iz MVP-a kaže da slučaj konkursa za čije se detalje o prijemu interesirala zastupnica Baručija nije jedini u kojem je dobre rezultate ostvarilo dijete nekog od uposlenika.

– Na jednom od ranijih konkursa pripravnički ugovor je potpisala i kćerka Alije Muminovića koji je obavljao različite poslove u MVP-a, a ona je potpisala kasnije i ugovor o radu u MVP-a. Javna je tajna da niko od tih pripravnika nije primljen jer je zaslužio znanjem, nego su to dogovori tri strane da se zadovolji princip BHS, odnosno konstitutivnih naroda, ali onih u vlasti, tako da zastupnička pitanja ne mogu riješiti ovaj problem, nego ga samo aktuelizirati – kaže naš izvor.

DRUGI PRIMJERI

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nažalost nije jedina institucija u kojoj su istovremeno zaposleni očevi, sinovi, kćerke, braća i ostala familija zvaničnika.

Naravno da i djeca onih koji su na “državnim jaslama” imaju pravo na posao i rad.

Međutim, u vremenu kada veliki broj obrazovanih, mladih ljudi upravo zbog nemogućnosti da dobiju priliku da se zaposle u BiH, naročito ne u nekoj od institucija, sve češće i masovnije odlaze iz zemlje, a posao istovremeno dobijaju djeca funkcionera i to u istim instucijama gdje im radi jedan ili oba roditelja onda se takva zapošljavanja barem moraju preispitati ili se takvoj praksi mora stati ukraj.

Jer, kako u zemlji poput BiH s ogromnim stepenom korupcije i nepotizma vjerovati da neko ko već ima bliskog srodnika u nekoj instituciji gdje konkuriše da radi nije dobio unaprijed pitanja ili da nije bio u odnosu na druge kandidate bolje pripremljen za neki konkurs?

Ovaj problem vjerovatno bi barem donekle riješio zakon o sukobu interesa BiH koji je i jedan od uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo BiH u Evropskoj uniji, ali je jasno zašto takvo zakonsko rješenje ne odgovara vladajućim strukturama i zašto odbijaju da ga usvoje u Domu naroda PSBiH.

Dok se stanje ne promijeni do tada će i državni zastupnici dobijati odgovore od onih u izvršnoj vlasti da je tačno da na konkursima prolaze bliski srodnici njihovih uposlenika, i to bez ikakvih posljedica.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR