Dunović i Mahmutbegović uputili pismo Schmidtu, pa opleli po Čavari: Radi sve mimo procedura. Imamo provjerene informacije

Nakon današnjeg pisma predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare (HDZ) visokom predstavniku BiH oglasili su se i potpredsjednici Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović (DF) i Melika Mahmutbegović (SDA).

Naime, oni u otvorenom pismu Schmidtu naveli kako Čavarasamoinicijativno i mimo procedura poziva kandidate za sudije entitetskog Ustavnog suda. U pismu Schmidtu su naglasili da imaju “provjerene informacije i saznanja” da Čavara to radi.

“Na ovaj način predsjednik Čavara direktno krši Ustav FBiH te oduzima ingerencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto.

Čavara nema ovlaštenja, zakonski osnov ni kompetencije da preispituje i intervjuiše kandidate za sudije, za koje je VSTV već proveo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda FBiH”, navodi se u pismu.

Podsjetimo, u današnjem pismu Čavara je kazao će dati saglasnost za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Detaljnije pročitajte ovdje.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR