CIK treba Nešiću dopustiti da umjesto para kaznu plati kokainom

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu kaznila je Demokratski narodni savez (DNS) s ukupno 10.500 KM zbog kršenja odredbi člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH. Ustanovljeno je da su tri kandidata ove stranke na predstojećim općim izborima na društvenim mrežama vodili plaćenu političku kampanju iako je to zabranjeno. Iako CIK BiH u današnjem saopćenju sa sjednice nije naveo imena kaznjenih političkih subjekata, Fokus donosi detalje o tome kome su izrečene kazne i zašto su više u odnosu na ranije.

Zakon su prekršili Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH i zbog njegove plaćene kampanje izrečena je kazna DNS-u u iznosu od 3.500 KM, zatim kandidat te stranke Marko Kubatlija zbog čije je plaćene kampanje CIK izrekao kaznu DNS-u od 3.000 KM, a zbog plaćene kampanje koju je vodio kandidat DNS-a Aleksandar Glavaš, DNS mora platiti 4.000 KM.

Članovi CIK-a su obrazložili da su DNS- u proteklom periodu već izricane kazne, u manjem iznosu. Međutim, s obzirom na to da kazna u iznosu od 1.000 KM nije imala odvraćajući karakter, sada je CIK odlučio izreći kazne očigledno prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt i koje u slučaju DNS-a sukcesivno rastu, jer je prema novim izmjenama minimalna kazna od 3.000 do 30.000 KM.

Istovremeno je CIK naložio DNS-u da sa društvenih mreža ukloni sve sporne sadržaje svojih kandidata.

CIKBiH je danas kaznio i SDPBiH s kaznom od 1.700 KM jer je kandidat te stranke Belmin Zukan vodio plaćenu kampanju prije roka dozvoljenog za to. S obzirom na to da je ovo prva kazna SDP-u za kršenje člana 16.14 Izbornog zakona, kazna je izrečena u minimalnom iznosu.

Podsjećamo, plaćena politička kampanja za opće izbore 2. oktobra, strankama je dozvoljena od 2. septembra do 1. oktobra.

Inače, sve prijave na osnovu kojih su izvršene provjere i utvrđeno kršenje Izbornog zakona zbog čega su danas izrečene i kazne podnio je Transparency International.

Zanimljivo je da su se CIK-u BiH obratili PDP i Platforma za progres s molbom da im se omogući plaćanje na rate iznosa ranije izrečenog na ime kazni. Tako je PDP-u omogućeno da kaznu čija visina nije rečena na današnjoj sjednici plati u 10 rata, dok će Platforma za progres iznos od 7.000 KM koji im je izrečen za kazne moći platiti u 12 mjesečnih rata.

Obje stranke su u molbi CIK-u navele da plaćanje u ratama traže zbog „nedostatka sredstava za izmirenje obaveza“.

Interesantno je da CIK ne provjerava navode o nedostatku sredstava stranaka, za koje se zna da iz budžeta, a i od donatora primaju značajne sume novca, nego uvažava njihove razloge i molbe.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR