Divna Bošnjak se ponaša predivno

“Zloupotrebe CMS-a (Sistema za automatsko dodjeljivanje predmeta u sudovima) su davna praksa u Općinskom sudu u Mostaru koja se odvija po razrađenom sistemu”, izjavila je sutkinja ovog suda Nina Ratkušić pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Sutkinja Ratkušić je o zloupotrebama CMS-a, mobingu koji je trpila od bivše predsjednice suda Divne Bošnjak i insistiranjima da nezakonito postupa u određenim predmetima, govorila za Žurnal još u februaru prošle godine. U to vrijeme se molbom da je saslušaju obraćala i Istražnoj komisiji, ali je poziv uslijedio 17 mjeseci nakon toga.

Članovima Komisije je ispričala sve ono o čemu je Žurnal već nekoliko puta pisao.

Mobing i zloupotrebe CMS-a Ratkušić je ranije prijavljivala UDT-u i VSTV-u, ali su njihove reakcije, kaže, izostale. Od momenta kada je javno progovorila o svim zloupotrebama u Općinskom sudu u Mostaru ona nije dobila podršku pravosudne zajednice. Šta više, naišla je na dodatni pritisak, a pojedine osobe iz pravosuđa su je indirektno upozoravale da je “bolje da ne priča”.

“Iz UDT-a nisu reagovali ni na moju prijavu koju sam podnijela protiv Divne Bošnjak jer je 17. februara ove godine u jednom frizerskom salonu u Mostaru nasrnula na mene i mog maloljetnog sina. Uz prijavu sam podnijela i spisak osoba koje su tome svjedočile””, ispričala je Ratkušić pred Komisijom. Iz UDT-a su joj, tvrdi, samo kratko odgovorili da su zahtjev zaprimili.

Pisali smo Uredu disciplinskog tužioca s pitanjem šta su uradili po ovoj prijavi, ali do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

“Više ni sama ne znam gdje prestaje moj oprez, a počinje paranoja”, iskreno je rekla članovima Komisije, istovremeno ocijenivši stanje u pravosuđu katastrofalnim: “Osim političke tu je jako mnogo i lične sprege. Gleda se ko koga voli, sluša… toga je najviše i ja sam to iskusila na svojoj koži”.

U Mostaru i dalje zaobilaze CMS?

Iz nekoliko izvora bliskih pravosuđu saznajemo da se CMS i danas zloupotrebljava u Općinskom sudu u Mostaru. Zloupotrebe se vrše na način da se predmeti presigniraju s jednog na drugog sudiju bez adekvatnog obrazloženja koje mora pratiti takvu odluku i uz nju biti postavljeno u CMS. Dešava se i to da se na tužbe, po njihovom zaprimanju, ručno stavljaju prijemni pečati i da se one tek naknadno ubacuju u CMS što ostavlja mogućnost za manipulaciju u smislu dodjele takvih tužbi tačno određenim sudijama.

“Simptomatično je da u Općinskom sudu Mostar uvijek ista sutkinja u rad dobije predmet u kojem je parnična strana jedna banka”, kaže naš izvor.

Žurnal je do sada u nekoliko navrata pisao o zloupotrebama CMS/TCMS-a, a prve disciplinske istrage i sankcije uslijedile su nakon što je ovo pitanje problematizirano i pred Istražnom komisijom. Podsjetimo, na taj način je došlo i do podizanja disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, a jedan od razloga za njenu smjenu bilo je upravo zaobilaženje TCMS-a. I do disciplinske tužbe protiv predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića je došlo nakon što je zloupotrebe CMS-a u ovom sudu pred Komisijom razotkrio sudija Nedeljko Tabaković, koji je kasnije o tome govorio i za Žurnal.

“Sve ovo se može jednostavno provjeriti. U memoriji kompjutera je sve pohranjeno, sve se može provjeriti šta je to urađeno i za koga”, govorio je sudija Tabaković.

U izvještaju Komisije stoji da “ukoliko UDT nije tražio istragu nadležnih agencija za provođenja zakona po ovom pitanju, uključujući vještačenje relevantnih računalnih sistema, to u svjetlu ozbiljnih optužbi predstavlja abdiciranje odgovornosti”.

Podsjetimo i to da je disciplinski postupak protiv Grčevića u toku, a postoji sumnja da će prije njegovog okončanja podnijeti zahtjev za razriješenje zbog odlaska u penziju.

Zbog zaobilaženja TCMS-a u međuvremenu su smijenjeni i glavni tužioci Mahmut Švraka, Mirsad Bilajac i Žarko Milić.

U izvještaju o stanju u pravosuđu navedeno je i to da Istražna komisija nema podatak da je bilo kakva krivična istraga pokrenuta po pitanju zloupotrebe CMS sistema, bilo kroz odbijanje korištenja ili pak manipulaciju sistemom. Smatraju da je neophodno u krivičnom zakonodavstvu propisati znatno strožije sankcije za sve zloupotrebe CMS sistema.

Zurnal.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR