Srbi bi ukinuli Torcidu, ali neće ići

Hajduk je pobijedio Vitoriju Guimaraes 3:1 u prvoj utakmici trećeg pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Na prepunom Poljudu Hajduk je izgledao sjajno i zahvaljujući golovima Emira Sahitija, Darija Melnjaka i Filipa Krovinovića došao nadomak prolaska u play-off za skupine, gdje pobjednika ovog duela čeka španjolski Villarreal.

Nakon što je na samom početku utakmice priredila spektakularnu koreografiju, sredinom prvog poluvremena Torcida je u čast vojno-redarstvene akcije Oluja poslala poruku. “Dok su korijeni zemlje čuvali suze i znoj, oni su ganjajući svjetlo išli u nemoguć boj. Oluja ’95”, pisalo je na transparentu.

“Navijači Hajduka veličali Oluju. Zbog ovoga moraju biti žestoko kažnjeni”

Taj transparent popratili su srpski mediji, koji osuđuju ponašanje splitske Torcide. Smatraju veličanje Oluje sramotnim i skandaloznim, a neki čak idu i toliko daleko da pišu kako hrvatski klub treba kazniti.

B92 je izašao s naslovom “Skandalozan transparent – navijači Splita veličali Oluju”. U tekstu stoji: “Sve do tog trenutka atmosfera na Poljudu bila je odlična. Krcat stadion, dobro navijanje… Ali transparent koji se pojavio u drugom poluvremenu bacio je sjenu na utakmicu.”

Kurir piše u naslovu “SRAMAN TRANSPARENT U SPLITU: Navijači Hajduka veličali OLUJU”. A u tekstu stoji: “Na krcatom Poljudu veliku pažnju privukao je sramotan transparent posvećen Oluji. Tijekom drugog poluvremena vatrene pristalice Hajduka razvukle su transparent kojem nije mjesto na stadionu.”

Telegrafu u naslovu stoji “Navijači Hajduka veličali ‘Oluju’ tijekom europske utakmice”. U tekstu piše: “Navijači Hajduka iz Splita razvili su u četvrtak navečer, tijekom utakmice protiv Vitorije Guimaraes, sramotan transparent. Njime su veličali Oluju i progon Srba iz Hrvatske.”

Alo je izašao u najoštrijem tonu. “Bruka i sramota. Navijači Hajduka veličali Oluju. Zbog ovoga moraju biti žestoko kažnjeni”, stoji u naslovu. U tekstu se nastavlja: “Navijači Hajduka iz Splita razvili su skandalozan transparent na utakmici protiv Vitorije Guimaraes na kojem su veličali progon Srba tijekom Oluje. Nastavlja se sa sramotnom propagandom iz cijele Hrvatske. Strašan zločin se veliča, a ostaje vidjeti na kojoj će još tribini osvanuti transparenti poput ovog.”

Danas se obilježava 27. obljetnica Oluje

Operacija Oluja trajala je od 4. do 7. kolovoza 1995. Bila je to velika vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, gdje je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnoga priznanja.

Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18.4 posto ukupne površine Hrvatske

Index.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR