Brešić bi mogao biti prvi političar u BiH, koji je sam sebe poslao u zatvor

Ranije smo pisali o kriminalu o općini Glamoč vezano za isplatu poticaja gdje se sprema pljačka proračuna u iznosu većem od 650 000 KM. Tada smo svim strankama u Glamoču poslali upit (ili pokušali poslati) vezano za njihov stav o kriminalnim radnjama načelnika i općinskih službi, piše portal Zvono.ba.

Dobili smo stav Općinskog odbora HDZ BiH Glamoč kojeg potpisuje predsjednik Marko Damjanović. Priopćenje prenosimo u cijelosti bez izmjena.

Priopćenje OO HDZ BiH Glamoč

U zadnje vrijeme u elektroničkim medijima se pojavljuju određeni tekstovi u svezi kriminala vezano za zakup poljoprivrednog zemljišta i ostvarivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji u Hercegbosanskoj županiji.

Portal Zvono je u nekoliko navrata pisao o spomenutoj problematici iznoseći određene konstatacije.

U jednom od tekstova od prije nekoliko dana predsjednik Gradskog odbora Hrvatske republikanske stranke Livno Ivica Brešić javno i neutemeljeno je prozvao Marka Damjanovića predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Glamoč da kroz svoj portal Zvono medijski optužuje njega za kriminalne radnje koje su se dogodile 2021. godine, a kada on nije bio ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ. Ne znamo odakle mu priča o 2021. godini kada nismo ni vidjeli da je itko igdje to tvrdio. Nama koji smo uključeni u politički život vrlo dobro je poznato da on u 2021. godini nije bio ministar, ali je činjenica da je bio ministar u 2020. godini.

Portal Zvono je uputio dopis Općinskom odboru HDZ BiH Glamoč sa pitanjem, kakav je stav naše općinske organizacije s obzirom da se u kontekstu kriminalnih aktivnosti spominje i Općina Glamoč, a parlamentarna smo stranka u Općinskom vijeću Glamoč.

Odgovor na postavljeno pitanje nije jednostavan i ne može se na njega eksplicitno odgovoriti.

Smatramo da je potrebno dati određena pojašnjena kako bi javnost bolje razumjela navedenu problematiku.

Potrebno je istaknuti, da dva zakona o poljoprivrednom zemljištu, federalni zakon iz 2009. godine i županijski iz 2010., pa i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ iz 2021. godine u dobroj mjeri nejasno i zbunjujuće definiraju ključna pitanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za područje općine u kojoj se zemljište nalazi.

Brešić nije radio ništa po pitanju poboljšanja zakonskih rješenja, ali je u jednom trenutku oko ugovora u Glamoču radio odgovorno

Ivica Brešić kao kadar HDZ BiH je bio ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ od polovine 2015. godine do konca 2020. godine, što je vremenski period od pet i pol godina. Što je on radio kao ministar po pitanju poboljšanja određenih zakonskih rješenja i unapređenja zakonske legislative može se opisati jednom riječi – ništa. Možda se to donekle može i razumjeti, kada je ista situacija i još gora u Federalnom ministarstvu koje je još manje uradilo od ništa, a to dovoljno govori kako se tretira ova gospodarska djelatnost u „državi“.

Između mnogih problema koje je zatekao kao ministar, a znamo da ih je bilo, činjenica je, da je Brešić u određenom trenutku pokrenuo pitanje provjere valjanosti ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta za područje općine Glamoč i da se dokazalo kod nadležnih sudova, da su svi ugovori sklopljeni protivno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH i HBŽ, te su isti stavljeni van snage, odnosno poništeni. Smatramo da je Brešić taj dio posla radio savjesno i odgovorno.

Ne znamo detalje pa nemamo stav i ograđujemo se od donošenja sudova

Kada je u pitanju problematika novčanih potpora u poljoprivredi dok je Brešić bio ministar nemamo nikakav stav, jer bi nam za to trebale određene činjenice kojima ne raspolažemo. Ograđujemo se od donošenja bilo kakvih sudova vezano za umiješanost Brešića u kriminalnim aktivnostima.

Kao legalisti, podupiremo rad svih nadležnih tijela da utvrde sve nepravilnosti ako ih je bilo, te da se poduzmu zakonom predviđene mjere i radnje u sankcioniranju svih onih koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima ako ih je bilo. To je jedini putokaz boljeg, zdravijeg i sigurnijeg društva u kojem živimo.

Gospodarenje poljoprivrednim zemljištem je izuzetno značajna tema za općinu Glamoč koja svoju strategiju razvoja, pa čak i opstojnost glamočkog čovjeka, upravo zasniva na poljoprivredi i stočarstvu kao jednim od stupova gospodarske aktivnosti.

Izrada pravilnika za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup je tema za sljedeća priopćenja

S obzirom na praktične prepreke koje su se našle u postupku dodjele poljoprivrednog zemljišta u zakup, Općina Glamoč je početkom 2021. godine pristupila izradi i usvajanju Pravilnika o načinu i kriterijima za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup, a sve kako bi se isto moglo dati u zakup poljoprivrednim proizvođačima, što će biti tema našeg sljedećeg priopćenja.

Korištenje poljoprivrednog zemljišta mora se promatrati sa više aspekata i aktualna problematika nije jednoznačna, već je prilično kompleksa. Nažalost, ne tretira se dobrom i odgovornom pažnjom od strane federalnih i županijskih vlasti, a što dovodi do kaotičnog stanja i velikog prostora za manipulacije i zlouporabe općih poljoprivrednih resursa i javnog novca.

Kao odgovorna politička stranka osuđujemo sve manipulacije i kriminalne aktivnosti koje se čine na području gospodarenja poljoprivrednim zemljištem. Tražit ćemo odgovornost od svih onih za koje se utvrdi da su sudjelovali u takvim nedozvoljenim aktivnostima. Ujedno tražimo od svih nadležnih institucija da odgovorno i savjesno rade svoj posao.

Glamoč, 29.07.2022. godine

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR