Zloupotreba pacijenata u Sarajevu: Lažne dijagnoze za skupocjene lijekove

U Kantonu Sarajevo je primijećeno više zloupotreba podataka pacijenata. Naime, njima su u kartonima upisivane nepostojeće dijagnoze s ciljem izdavanja recepata za skupe lijekove. Osim što se ovime šteti budžet, još veći problem je ugroženost liječenja pacijenata zbog ovakvog kriminala.

Slučajeve malverzacija otkrila je Al Jazeera Balkans kada im se obratio Erol Prašljivić, oštećeni zdravstveni osiguranik, koji je za pripisanu lažnu dijagnozu saznao prilikom dolaska u Dom zdravlja samo zbog promjene adrese u zdravstvenom kantonu.

“Pita me doktorica kako vi sa ovim šećerom. Ja reko’ kojim šećerom. Kaže ona primate insulin. Kažem ja ne primam. Kontam pogriješila karton. Kaže ona pa vi ste i na antidepresivima. Reko ja stvarno nemam pojma o čemu vi pričate”, ispričao je on.

Nakon što je slučaj provjeren utvrđeno je da je neko provalio u sistem i iskoristio njegove lične podatke na osnovu čega su sebi izdavali recepte i podizali lijekove u apotekama.

Novoizabrano rukovodstvo Kantonalne javne ustanove Domovi zdravlja je samo tokom protekle godine zabilježilo više ovakvih slučajeva s više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre sa kojih se pristupa sistemu. U posljednjih nekoliko dana tužilaštvo je zaprimilo dvije nove prijave.

Sve prijave se inače odnose na prethodnu godinu, međutim AJB je otkrila od izvora da je sistem kompromitovan još i prije dvije godine. Naime, njihov izvor je imao problem nakon operacije sa preuzimanjem adekvatne terapije jer se kosila sa lažno upisanom insulinskom dijagnozom.

“Sad se ja pitam ne daj Bože da doživim neku nesreću, da li ja mogu biti adekvatno liječen kao zdrav čovjek ili ću biti liječen kao dijabetičar”, navodi izvor.

Sve prijave i podaci o malverzacijama će biti poslate tužuilaštvu, navodi pomoćnica direktora za pravne poslove ZZOKS Lejla Brčić.

“Imamo situaciju da je sve recepte prepisao jedan ljekar i da su realizirani u jednoj apoteci sa istim imenom djelatnika koji je izdao te lijekove”, rekla je ona.

Oni koji to rade nisu ugrozili samo budžet nego i adekvatno liječenje žrtava čije su podatke zloupotrijebili.

Iz Doma zdravlja poručuju da samo oni koji imaju administrativnu kontrolu, a to je firma MedIT može doprijeti u srž problema, ali oni nisu željeli govoriti za medije.

Balkans.aljazeera.net

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR