Zatraženo produženje pritvora za Dalibora Railića

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu Veljko Ugrenović i drugi uputio je prijedlog za produženje mjere pritvora za osumnjičenog Dalibora Railića zvanog Dugi.

On se tereti za organizovani kriminal, povezan sa neovlaštenim prometom opojnih droga na području Prijedora i okoline, kao i druga krivična djela sa kojim se navedeni povezuje, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića u martu ove godine.

“Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svejdoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da Tužilaštvo BiH provodi intenzivne istražne radnje sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, sa ciljem okončanja istrage protiv organizovane kriminalne grupe, koja obuhvata i osumnjičene za teška krivična djela, sa područja Gradiške, koji su još u bjekstvu ili se njihovo izručenje očekuje iz susjednih zemalja gdje se nalaze u pritvoru ili određenim mjerama zabrane.

“Takođe, uskoro će biti održani sastanci sa dužnosnicima pravosudnih i policijskih institucija u RS, kako bi se dogovorili dalji koraci u procesuiranju teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, što je krivično djelo za koje prema važećem zakonodavstvu, može biti izrečena kazna doživotnog zatvora”, navode iz Tužilaštva.

Na danas održanom ročištu u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno je obrazložio prijedlog za produženje pritvora.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR