Zašto će borba za vlast nakon izbora biti veća nego ikad: Za neke stranke je pet do dvanaest

Borba za vlast i brojne međustranačke kombinacije nakon izbora će bit će vjerovatno najveće u posljednje dvije decenije.

Ta borba naročito će biti intenzivna u Federaciji BiH, gdje je trenutno svako vlast negdje. Najvećim budžetskim kolačem raspolažu stranke koje čine Vladu FBiH (HDZ, SDA, SBB i jedan ministar NiP).

Na državnom niovu vlast su SNSD, DNS, SDA, HDZ i DF.

U kantonima je također veoma šarolika situacija. u Kantonu Sarajevo vlast su NiP, SDP i Naša stranka, u HNK vlast su HDZ, SDA, u ZDK vlast čine SDA, NES, HDZ, SBiH te nezavisni kandidati. U Tuzlanskom kantonu vlast su SDA, DF, Stranka za BiH i SD, u Unsko-sanskom kantonu vlast čine NES, SDP i nezavisni kandidati.

Ipak posebna pažnja i bitka za vlast bit će na nivou Federacije BiH. Budžet od preko pet milijardi KM je više nego primamljiv svakoj stranci, a gotovo je neminovno da je jedina sigurna opcija i u novoj vladi ovog entiteta HDZ. Ko će popuniti tzv. bošnjačku kvotu pokazat će izbori 2. oktobra i borba za koalicioni kapacitet.

Neminovno je da će mjesto SDA pokušati popuniti grupa stranaka koja čini vlast u Sarajevu (SDP, NiP i Naša stranka). Međutim, sve zavisi od koalicionih kapaciteta svake stranke na državnom nivou, ali i na nivou pojedinih kantona.

Kada govorimo o potencijalnim koalicijama treba imati na umu veliki pritisak koji će sve stranke imati, jer opoziciono djelovanje u svakoj stranci će nesumnjivo praviti pometnju među članstvom i kadrovima. To se prije svega odnosi na one stranke koje veoma dugo čekaju na opozicionoj klupi.

Jedna od tih stranaka je SDP. Prvi čovjek te stranke Nermin Nikšić jučer je za N1 kazao da SDP više sigurno neće biti opozicija. To se može tumačiti kao samouvjerenost da će prije svega SDP sa strankama koje su vlast u Sarajevu i koje podržavaju Denisa Bećirovića imati kapacitet da formiraju vlast. Međutim, šta ukoliko se to ne dogodi? Hoće li SDP pogaziti dosadašnje tvrdnje i praviti vlast s nacionalistima? Može li velika stranka poput SDP-a sebi priuštiti još četiri godine opozicionog bivstvovanja, s obzirom na apetite stranačke baze i svih onih koji čekaju da okuse finansijske blagodati vlasti.

Slična situacija je i u Republici Srpskoj. SNSD koji suvereno vlada u tom entitetu zahvaljujući poziciji moći godinama je napravio veliki iskorak u odnosu na SDS i PDP. Dugogodišnje izbivanje u opoziciji naročito je pogodilo SDS koji će na predstojećim izborima hvatati vjerovatno posljednji voz za spas stranke. Ukoliko ne budu u poziciji da prave vlast sa PDP-om, novi opozicioni mandat će neminovno stvarati razdor unutar stranke.

Stoga će izbori pred nama za mnoge stranke biti veliki test, ili opstanak ili guranje stranke ka dnu.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR