test

Austrija nema lopine kakve su Džindić, Džafić, Lasić, Novalić,…

Austrijske željeznice (OBB) i preduzeće za razvoj održivih rješenja u željezničkom i cestovnom saobraćaju Siemens Mobility prvi su u svijetu predstavili vagone nove generacije za spavanje i odmor u noćnim vozovima Nightjets.

Kako su saopćile vlasti Beča, vagoni će narednih godina biti mjerilo za udobnost, održivost i fleksibilnost. Novi, kako je navedeno, visoko inovativni vagoni su uz moderan dizajn, više udobnosti i povećanu privatnost optimalno prilagođeni potrebama putnika.

Najavljeno je da će uprava Austrijskih saveznih željeznica do kraja 2025. godine pustiti ukupno 33 noćna voza u promet, kojima će putnici, kako je istaknuto, brzo, a istovremeno i na ekološki prihvatljiv način stići do svog odredišta. Novi vozovi mogu razviti brzinu do 230 kilometara na sat. Od sedam vagona, pet je predviđeno za odmor i spavanje.

Maksimalan broj mjesta u vozu je 254. Sve kabine za spavanje opremljene su fiksno montiranim krevetima, udobnim kutkom za sjedenje, opušteno čitanje ili jelo tokom putovanja, a imaju i toalet i tuš. U novim mini kabinama za putnike samce nalazi se sve potrebno za neometano noćno putovanje – skladišni prostor, klizni sklopivi stol za doručak sa ogledalom, vješalica, stolna lampa kao i ormarići za prtljag.

Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)
Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)

Kako je naglašeno, novina je i besplatan internet koji je do sada bio ograničen samo na Railjet vozove. U sve vagone je ugrađen moderni informativni sistem kojim putnici mogu dobiti sve informacije o putovanju.

Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)
Unutrašnjost vagona nove generacije (Foto: OBB Harald Eisenberger)

“Noćni vozovi predstavljaju sve dominantniji vid prijevoza u Evropi, jer su klimatski prihvatljiva alternativa letovima na kratke relacije. Ko putuje noćnim vozom bira najopušteniji oblik putovanja i doprinosi smanjenju emisije ugljendioksida. U poređenju sa avionom, noćna putovanja su 50 puta ekološki prihvatljivija opcija”, izjavila je austrijska ministrica za zaštitu okoliša Leonore Gewessler.

Vanjski izgled vagona nove generacije (Foto: Daniel Willinger)
Vanjski izgled vagona nove generacije (Foto: Daniel Willinger)

Krajem ljeta sljedeće godine vozovi će saobraćati na relacijama između Austrije, Njemačke i Italije, odnosno iz Beča i Minhena za Rim, Veneciju i Milano. Do 2025. plan vožnje će obuhvatati i Švicarsku i Nizozemsku te će zamijeniti većinu postojećih vozova, saopćile su vlasti Beča.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR