‘Zagovornici bošnjačkog nacionalizma prijete liberalnom portalu Prometej i njegovom uredniku‘

Novinarska udruga “BH novinari” u subotu je upozorila da su bosanskohercegovački portal Prometej.ba i njegov urednik Franjo Šarčević izloženi nedopustivim pritiscima zbog svoje uređivačke politike i da im na društvenim mrežama izravno prijete zagovornici bošnjačkog nacionalizma.

U izjavi dostavljenoj medijima iz “BH novinara” navodi se da su se Šarčević i portal Prometej našli na udaru političkog magazina “Stav” iz Sarajeva i hajke na društvenim mrežama.

To se dogodilo nakon što su na kritički način i drugačije od većinskog mišljenja u Sarajevu pisali o aktualnim izmjenama Izbornog zakona BiH te nedavnim prosvjedima pred Uredom visokog predstavnika (OHR) kao i odluci visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da namete izmjene Izbornog zakona.

U izjavi se podsjeća kako je netko od novinara “Stava”, lista kojega financijski podpire Turska i koji slovi za neformalno glasilo Stranke demokratske akcije (SDA), okvalificirao portal Prometej te urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu “karcinomima”.

“Obveza je nadgledati karcinome i raditi sve na sprečavanju njihove metastaze. Posebno one karcinome koji se zovu medijima”, stoji tekstu koji je “Stav” objavio 31. srpnja u članku potpisanom samo inicijalima.

U istom članku Prometej je optužen za potporu politici “aparthejda” i onima koji hoće “spriječiti borbu Bošnjaka za državotvornost”. Nakon objave takvog članka uslijedila je hajka i objava sadržaja na društvenim mrežama prepunih govora mržnje.

Sve to bila je reakcija na kritičko pisanje Prometeja o prosvjedima protiv izmjena izbornog zakona na koje su svoje simpatizere pozvale bošnjačke i neke građanske stranke. Te je prosvjede hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvao okupljanjem “unitarističke rulje” a Prometej koji slovi za glasilo liberalne orijentacije bio je nešto blaži no podjednako kritičan.

“Povodom današnjeg događanja naroda, ističemo da je jedan od naših uzora Mirko Kovač, književnik i intelektualac koji se ustrajno suprotstavljao ‘cvjetanju mase‘ i ‘volji rulje‘”, poručili su ranije iz Prometeja.

“Huškanje i širenje govora mržnje prema portalu Prometej, uredniku Šarčeviću i njegovoj obitelji nedopustivi su u demokratskom društvu koje bi trebalo njegovati kritiku i različitost mišljenja o događajima i aktualnim temama. Svako drugo ponašanje a posebno poticanje ili pozivanje na nasilje nad medijima, novinarima i svima koji se usude javno zastupati drugačije mišljenje putem medija ili društvenih mreža, ozbiljno je kršenje prava na slobodu izražavanja”, stoji u reagiranju upravnog odbora “BH novinara”.

Podsjećaju kako se takvi postupci mogu okarakterizirat i kao kazneno djelo poticanja na nasilje i ugrožavanja sigurnosti a pozvali su i veleposlanstva i strane organizacije koje djeluju u BiH da vode računa o tome koga i što financiraju kada podupiru tiskovine kakva je “Stav”.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR