Kolektivna amnezije u Bosanskoj Krajini. A dragi papiri u RH

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević odgovorio je predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću na njegove izjave date na obilježavanju godišnjice “Oluje”, kada je rekao da “Bihać ne bi bio oslobođen da nije bilo hrvatske vojske”.

Ogrešević je na obilježavanju Dana Grada Cazina i manifestaciji “Pečat slobodi”, između ostalog, komentirao i te izjave.

Kako je rekao predsjednik NES-a, ovo što političari iz susjednih zemalja izjavljuju, aktueliziraju, “znaju oni šta su činjenice”.

“Dobro su oni obaviješteni. Imaju oni arhive, imaju službe koje se bave analizama i znaju oni koliki je doprinos Petog korpusa. Prema tome, Peti korpus je, zasigurno, doprinio oslobađanju okupiranih hrvatskih teritorija trogodišnjom borbom, zadržavanjem velikih srpskih snaga na nama, a uostalom, mi smo Splitskim sporazumom, naša dva predsjednika – predsjednik Izetbegović i predsjednik Tuđman su potpisali deklaraciju-sporazum, gdje je omogućeno da kao partneri, kao saveznici, uđemo u operacije koje su se tad pripremale”, istakao je Ogrešević.

Ponovio je da ih hrvatska vojska nije oslobodila kako to navodi Milanović.

“Uzajamno smo u nekim trenucima jedni drugima pomogli i to je činjenica, ali svi to znaju – ovo je dnevna politika. Uostalom, ovo je njihov doživljaj Bosne i Hercegovine, kao plijena. Svako od ovih politika hoće politički ili teritorijalno komad BiH. To je činjenica, istina i to i dan-danas egzistira. Međutim, mi moramo biti ponosni, mi smo pokazali karakter, snagu, odlučnost. Kako smo imali embargo, mi smo, uz velike žrtve, uspjeli pobijediti naše neprijatelje. Tu istinu znaju svi i mi smo ponosni na naša dostignuća”, istakao je Ogrešević.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR