Za danas su najavljeni masovni protesti. Očekuje se hiljade ljudi, ovo su zahtjevi

Alarmantan rast cijena goriva, val poskupljenja svih proizvoda i usluga, te izostanak bilo kakve reakcije vlasti na Facebooku je za kratko vrijeme aktiviralo grupu “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”. Njihova stvarna namjera je da pokrenu građane kako bi izrazili nezadovoljstvo odnosom politike prema njima, pa je tako dogovarena organizacija protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Facebooku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji 25 hiljada članova, dok dodatno više od 30 hiljada ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli….

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 sati na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30 sati.

U 19 sati protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 sati protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim bh. gradovima.

Ovo su zahtjevi

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti:

Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.

Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.

Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.

Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

Prednost pri zapošljavanju.

Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR