Vučić izgubljen u vremenu i prostoru – Sergej Lavrov dolazi mu u posjetu

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. lipnja, javili su ruski i srpski mediji pozivajući se na glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu. Posjet Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice Rusiji, a najavu njegova dolaska prate i poruke državnom vrhu iz srpskog oporbenog korpusa da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila Zaharova na brifingu za medije, sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom. Planirano je da teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije te “druga aktualna pitanja međunarodne politike”.

Oporba se protivi, kaže da je to neprihvatljivo

Beogradske provladine Večernje novosti navode da se očekuju razgovori “o svim gorućim temama, od događanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema toj krizi”, do “situacije u regiji i ekonomske suradnje u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi”.

Lavrov bi, prema saznanjima Večernjih novosti, trebao nazočiti i prijemu u povodu Dana Rusije, koji će 7. lipnja organizirati Veleposlanstvo Rusije u Beogradu. U međuvremenu su pojedine oporbene stranke i pokreti poručili da je posjet Lavrova Beogradu “neprihvatljiv” u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Svečani doček Lavrova u Beogradu “neprihvatljiv je jer se tako Srbija postavlja kao jedina država u Europi, uz Bjelorusiju, u kojoj se ruski dužnosnici ugošćuju s počastima”, istaknuo je u priopćenju Pokret slobodnih građana Srbije.

“Imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iskazano stajalište o neprihvatljivosti njegova vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički proturječne poruke međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvjesnost kod građana Srbije”, ocijenio je PSG.

Vučić: Posjet se komplicira

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od vlasti Srbije i njezina predsjednika Aleksandra Vučića da “uskrati gostoprimstvo i otkaže najavljeni posjet” ruskog šefa diplomacije.

“Neprihvatljivo je ugostiti jednog od glavnih protagonista agresivne politike Putinova režima, koja je postala glavnom prijetnjom europskom i svjetskom miru”, istaknuto je u priopćenju LSV-a uz ocjenu da bi taj posjet “veoma otežao političku poziciju Srbije” koja se izlaže riziku da tim potezom “bude izolirana”.

Da se dolazak ruskog šefa diplomacije u Beograd, s obzirom na trenutne okolnosti, značajno razlikuje u odnosu na prethodne njegove dolaske, potvrdio je u četvrtak i srpski predsjednik u Bratislavi, ocijenivši kako se situacija uz posjet Lavrova „značajno komplicira“.

„Komplicira se, svakako se komplicira… Nisam još spreman govoriti o tome, ali da – komplicira se, pitanje je kako će doći… vidjet ćemo“, citirao je list Danas Vučićevu izjavu novinarima tijekom foruma GLOBSEC u Bratislavi.

“Rusija želi obilježiti teritorij”

Direktor nevladine organizacije Centar za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je za beogradski Blic da je posjet praktički „prst u oko Zapadu“.

Rusi ovim posjetom žele poručiti: „Ovo je naše interesno područje“ i na svoj način pokušati “obilježiti teritorij”, rekao je Popov, uvjeren da se “pritisci na Srbiju održavaju iza zastora” te da će ih ova situacija “dodatno pojačati”.

Istodobno, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kaže da će “Srbija eventualno uvesti reducirane sankcije Rusiji, možda čak i u dogovoru s Moskvom, kojoj je potreban ovaj kanal komunikacije sa Zapadom”.

Biserko je agenciji FoNet rekla kako je važno da Srbija “u ovom prijelomnom povijesnom trenutku zauzme stranu kao Jugoslavija 1948.godine” u vrijeme rezolucije Informbiroa.

Radio Slobodna Europa (RFE) podsjetio je danas da se ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, uz predsjednika Vladimira Putina, našao na listi sankcija zapadnih zemalja, pa u Europi može putovati u samo četiri zemlje – Bjelorusiju, Moldaviju, Srbiju i BiH.

Lavrov zbog ruske invazije na Ukrajinu “nije dobrodošao” u najvećem broju država Europe, a izvan europskog kontinenta putovanja mu nisu dopuštena u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, podsjeća RFE.

Insajder.Media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR