VIDEO: Vinko Jakić je ogledalo federalne vlasti

Ravnatelj Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić kazao je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada FBiH usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, a kojim će biti olakšan rad tužiteljstvima u provođenju financijskih istraga.

Pojasnio je kako je ovaj zakon donesen još 2014. godine, ali da je praksa pokazala određene nedostatke dok su, s druge strane, međunarodni standardi odmakli daleko.

Ovim zakonom, kaže Jakić, bio bi olakšan rad tužiteljstvima u provođenju financijskih istraga što je važan segment u borbi protiv korupcije.

– Imali smo ranije situaciju da tužiteljstva u Federaciji imaju problema kroz provođenje financijskih istraga s aspekta nedovoljnih financijskih sredstava za plaćanje vještačenja – istaknuo je Jakić.

Dodaje kako su tužiteljstva proračunom ograničena na financijski iznos prilikom plaćanja vještaka, dok vještaci iz obrane imaju neograničena sredstva.

– Mi sada na Igmanu imamo edukaciju tužitelja gdje će gost biti vještak iz Hrvatske koji je vještačio velike predmete u Hrvatskoj. U radu na slučaju ‘Sanader’ dobio je 440 tisuća kuna. Za isto takvo vještačenje u BiH dobio bi oko 2 ili 3 tisuće maraka. Vještaci nisu zainteresirani da vještače tako kompleksne predmete. Ovim izmjenama mi to omogućujemo, neće biti ograničenja i bit će to važan napredak – naveo je on.

Jakić je još poručio kako se unaprjeđuju i procedure oko načina zamrzavanja i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

– Mi u Federaciji imamo, na primjer, puno vozila koja su oduzeta s aspekta zakona o prekršajima. Ta imovina propada, s njom nitko ne upravlja. Sada bi upravljanje išlo na Agenciju koja bi tu imovinu prodavala, ali ne nužno. Ona može ići u humanitarne svrhe – objasnio je ravnatelj.

Smatra da bi usvajanjem ovih izmjena i dopuna u Parlamentu FBiH, rad Agencije za upravljanje oduzetom imovinom bio puno učinkovitiji.

– Nedavno smo bili gosti ovakve agencije u Italiji. Oni se antimafijaškim zakonima bore protiv mafije i s njima nisu mogli izaći na kraj dok nisu počeli oduzimati imovinu. Što znači kriminalcima osuda na zatvor iz kojega opet može upravljati imovinom? Samo oduzimanjem imovinske koristi možete stati u kraj kriminalnim organizacijama i pojedincima. To bi, usvajanjem ovoga zakona, bilo omogućeno i u Federaciji Bosne i Hercegovine – zaključio je ravnatelj Jakić.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR