VIDEO: Stiglo je pravo oružje u Ukrajinu, “opleli” Ukrajinci po agresoru

Kad su prva četiri američka raketna sustava dugog dometa HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), krajem lipnja stigli u Ukrajinu, Volodimir Zelenski i ukrajinski vojni dužnosnici nisu krili oduševljene. Vjerovali su da će ovo vrlo moćno i precizno oružju donijeti preokret na bojišnici te da se njime u kratkom vremenu može uspostaviti kakav-takav paritet brojnim i ubojitim ruskim topovima i raketnim sustavima.

Do sada su se efikasnim pogocima HIMARS-a na ruska skladišta i baze hvalili ukrajinski vojni dužnosnici, a sad su i s ruske strane počela stizati svjedočanstva o iznimnoj preciznosti američkih raketa. Sustav je vrlo mobilan i nakon ispaljivanja brzo napušta područje s kojeg je gađao.

Roman Saponkov, ruski vojni bloger koji s ruskom vojskom odlazi na prve linije bojišnice, na komunikacijskom kanalu Telegram, jučer je potvrdio kako je imao priliku iz prve ruke vidjeti kako HIMARS-i praše po njihovim položajima.

Slikovito je naveo kako se osobno uvjerio koliko je oružje precizno te da je bacač u stanju ispaliti cijelo raketno punjenje u točku veličine novčića kao što je primjerice naša lipa ili američki peni.

“Jučer sam svjedočio napadu Himarsa na Černobajevku u Hersonu. Sve sam vidio vlastitim očima. Bio sam pod vatrom mnogo puta, ali me šokiralo što je cijelo punjenje, pet ili šest raketa, pogodilo praktički jedan ‘peni’ – naveo je Saponkov objašnjavajući kako inače ispaljeni MLRS-ovi padaju na široko područje, a pogotovo pri maksimalnom dometu potpuno rasprše poput lepeze.

-Ne mogu osporiti, ostavlja moćan dojam – priznao je objašnjavajući kako mu se taj utisak još više pojačao kad je kasnije istoga dana vidio kako se na sve strane raspršilo punjenje samohodnog višecijevnog raketnog sustav Uragan.

„Uragan se rasprio po velikoj površini, neeksplodirane rakete ostale su zaglavljene u poljima… Nakon Amerikanaca ovo ne izgleda ozbiljno… Isto područje je kasnije granatirano haubicama, također uz puno promašaja. Da je u pitanju bio HIMARS mete bi bile pokrivene od prve – ocijenio je ruski bloger. Potom je krenuo ohrabrivati Ruse, jer je, kako je istaknuo, vidio „nezdravu paniku na društvenim mrežama nakon rezultata prvih gađanja HIMARS-a“.

„Ovo je tek početak, pogodit će Herson i druge pogranične gradove uključujući Belgorod. Granatirati će sve punktove i vojne objekte o kojima su podaci prikupljani u protekla četiri mjeseca, ali siguran sam da ćemo mi znati pravi odgovor jer ne postoji „wunderwaffe“ koje omogućuje pobjedu u ratu – naveo je.

Drugi proruski ratni blogeri izvijestili su o velikim gubicima i nestašici streljiva zbog ukrajinskih raketiranja skladišta, a neki od njih otvoreno su kritizirali vrhovno zapovjedništvo. Poznati bloger Rybar optužio je ruske vojne zapovjednike da pokušavaju ušutkati ratne izvjestitelje nakon što su pokušali pokazati Vladimiru Putinu “nered” u Ukrajini. Rybar je tako poručio da najviši ruski vojni zapovjednici smatraju ratne izvjestitelje prijetnjom zbog izvještavanja o vojnim greškama.

“Na kraju krajeva, u Moskvi ne razumiju realnost fronte iz svojih udobnih ureda. Cijeli problem je u tome što oni stvarno ne razumiju što se događa krivo – napisao je Rybar na svom Telegram kanalu koji prati 620.000 pretplatnika.

Drugi bloger Dimitrijev osvrnuo se na činjenicu da mnogi analitičari sad komentiraju na koji način minimizirati gubitke zbog ukrajinskih raketnih udara i govore kako je nužno dislociranje skladišta oružja.

„Osim jačanja protuzračne obrane, predlaže se disperzija skladišta streljiva, izbjegavanje dovođenja oklopnih vozila u jednu bazu, izbjegavanje postrojavanja helikoptera u jednu liniju i općenito decentralizacija svega. Ali gledajte u čemu je problem: možete se decentralizirati, ali to će biti potpuno drugačija vojska, a ne rusko-sovjetska. Decentralizacija je u suprotnosti s ruskim ustrojem ne samo vojske nego i cjelokupnog državnog ustroja općenito – napominje.

Ako se skladišta decentraliziraju i streljivo distribuira po raznim šumama i drugim skladištima, onda se i ovlasti moraju spustiti na tu razinu.

„Ali ta je moć stotinama godina bila pažljivo fokusirana na jednom mjestu. I tako se autoritet sačuvao, a sad decentralizacija… To je gore od vojnih gubitaka – smatra vojni bloger.

Ruski kanal Voenny Osvedomitel zamjera vojnom vrhu što preventivni koraci za zaustavljanje posljedica sustava kao što je HIMARS nisu poduzeti prije početka rata jer Rusija ne može samo tako razbucati postojeća zapovjedna mjesta s obzirom na arhaične komunikacije i centralizirani sustav upravljanja.

Slobodnadalmacija.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR