VIDEO: Snimka trening Sarajeva po izlasku iz opkoljenog grada 1993. godine

Fudbalski klub Sarajevo ni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nije prestajao s radom, a ratne 1993. godine je odigrao prve međunarodne prijateljske utakmice.

Delegacija FK Sarajevo je krajem februara 1993. godine uspjela napustiti opkoljeni glavni grad Bosne i Hercegovine i otputovala na prvu inostranu turneju.

Bordo tim je došao u Trogir, a ovih dana se na Youtube kanalu “Dobrinja u ratu” pojavio i snimak jednog od prvih treninga igrača Sarajeva van opkoljenog grada kojeg je načinio Milan Trivić.

Nogometaši koji su tada predstavljali FK Sarajevo su bili Elvir Baljić, Almir Turković, Mirza Varešanović, Memnun Suljagić, Alen Avdić, Senad Repuh, Nermin Vazda, Emir Granov, Nudžein Geca, Azrudin Valentić, Adnan Pervan, Samir Mekić, Dragoslav Vukadin, Elmir Behlulović, Said Fazlagić, Nedžad Fazlagić, Samir Abdurahmanović, Emir Vazda, Jasmin Kukuljac, Mladen Šimunović, Šemsudin Memović, Kenan Ćehajić, Mirsad Mujkić i Slobodan Franković, a ekipi su se kasnije pridružili i Mirsad Dedić, Almir Hurtić, Rusmir Cviko i Amar Ferhatović.

Delegaciju sarajevskog kluba su činili Muhamed Granov, Mirsad Fazlagić, Nijaz Merdanović, Salem Prolić, Fuad Muzurović, Denijal Pirić, Fahrudin Zejnilović i Dževad Tarakčija.

Zanimljivo, s nogometašima Bordo tima u Splitu je u jednom od trogirskih parkova trenirao i kontroverzni ratni komandant Jusuf Juka Prazina, koji se predstavio kao “predstavnik ratnog predsjedništva FK Sarajevo”.

Sarajevo je u prvom meču početkom marta igralo protiv Hajduka i izgubilo 4:0 na Poljudu, a turneja je nastavljena u Sloveniji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji…

Kako je izgledao trening Sarajeva u Trogiru možete pogledati u videoprilogu.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR